”Politiskt lustmord på Jokkmokk”

Uppdaterad
Publicerad

Ett politiskt lustmord på kommunledningen, genomfört av statsministern, näringsministern och Norrbottens s-partidistrikt. Så beskriver Roland Boman (FiJ) spelet om de 40 Vattenfalls-jobben i Jokkmokk.

För en vecka sedan fick jokkmokkspolitikerna information av kommunalrådet Robert Bernhardsson att Vattenfalls outsourcing-projekt i Jokkmokk fortsätter.

Därmed är de 40 jobben vid Vattenfall accounting fortsatt hotade och de anställda går en osäker framtid till mötes.

Vattenfalls kontor i Jokkmokk hotas av nedläggning

”Cyniskt politiskt lustmord”

Och Roland Boman, ledamot i kommunstyrelsen för det lokala partiet framtid i Jokkmokk, är oerhört kritisk till hur det har gått till.

Han skriver så här på partiets hemsida:

”Ibland känns det som ett cyniskt politiskt lustmord på vår kommunledning och kommunalråd, genomfört av statsministern, näringsministern och det norrbottniska socialdemokratiska partidistriktet..”

Roland Boman menar att regeringens företrädare förespeglat kommunledningen att det kommer att lösa sig med de 40 jobben i Jokkmokk.

”Men när kommunalrådet kallas ned till Luleå för information, där förväntningen var ett positivt beslut i jobbfrågan, så har regeringen och norrbottenssossarna dragit ned rullgardinen för Jokkmokk.” skriver han.

”40 jobb dumpas”

Och han står på sig om den dramatiska formuleringen.

”Jag tror det här, om vi liknar det med ett politiskt lustmord som sosseregeringen genomfört mot ett kommunalråd från det egna partiet så är det nog bland det värsta som skådats i den norrbottniska politiken, i varje fall i detta årtusende.” skriver Roland Boman.

Han uppmanar nu politikerna att gå samman över partigränserna och kämpa för de 40 jobben.

”Vi kan inte lämna över detta till Vattenfall och regeringen och dumpa 40 anställda i Jokkmokk.” skriver Roland Boman.

Möte i januari

Men kommunalrådet Robert Bernhardsson ligger lågt om ”det politiska lustmordet”.

– Jag vill inte lämna några kommentarer i frågan. Jag avstår helt enkelt, säger han.

Händer det något i själva sakfrågan?

– Vi planerar för ett möte under januari månad. Vi är tre parter som planerar att träffas.Jokkmokks kommun och Vattenfall och ytterligare en part.

Är det regeringen?

– Nej, det kan jag inte bekräfta eller kommentera eller någonting.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenfalls kontor i Jokkmokk hotas av nedläggning

Mer i ämnet