Näringsminister Mikael Damberg. Foto: TT

Ministern ”garanterar” ersättningsjobb

För att lugna opinionen i Jokkmokk går nu näringsministern ut och ”garanterar” ersättningsjobb. – Det kommer att ordna sig, lovar Mikael Damberg (S).

De 35 anställda vid Vattenfall accounting i kraftverkskommunen Jokkmokk har pendlat mellan hopp och förtvivlan i två år.

I somras blev mardrömmen verklighet. Jobben ska outsourcas, alltså flyttas från kommunen.

LÄS ÄVEN: 500 jobb outsourcas när Vattenfall sparar

”Tufft besked”

Och inte nog med det – jokkmokksjobben skickas 600 mil söderut till Mumbai i Indien, enligt information till personalen.

– Det är tufft. Det är rationaliseringar som ofta sker för att jobben ska kunna göras billigare. Det är ett tufft besked att ge, sade näringsminister Mikael Damberg (S) vid en mediaträff i Luleå i dag.

LÄS ÄVEN: ”Då blir det att söka mig vidare”

För att lugna opinionen i Jokkmokk går nu näringsminister Mikael Damberg ut och garanterar att Vattenfall ska hålla löftet om ersättningsjobb för de arbetstillfällen som ska flyttas till Indien.

Vattenfall har gått ut med ett löfte om ersättningsjobb till Jokkmokk, men ännu har ingenting hänt.

Tystnad råder och inga konkreta besked har lämnats och svekdebatten är i gång – igen.

LÄS ÄVEN: ”Politiskt lustmord på Jokkmokk”

”Det ordnar sig” 

Men Mikael Damberg vill lugna jokkmokksborna.

– Vattenfall kommer att ta fram ersättningsjobb till Jokkmokk, men det kan ta tid att jobba igenom frågorna. De kommer att återkomma när allt är klart och jag är väldigt trygg med det. 

Kan du garantera ett sådant besked?

– Ja, eftersom jag är ägarmininister för Vattenfall och för att jag haft många diskussioner med ledningen som försäkrat mig att de kommer att leverera ersättningsjobb till Jokkmokk.

Så vad är ditt besked?

– Att lagt kort ligger. Det Vattenfall har sagt kommer att gälla och det kommer att ordna sig. De kommer att leverera ersättningsjobb, säger Mikael Damberg.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenfalls kontor i Jokkmokk hotas av nedläggning

Mer i ämnet