Oro för jobben i Jokkmokk

Uppdaterad
Publicerad

Unga kan lämna Jokkmokk om Vattenfall Accountings kontor flyttas från orten.

Som vi tidigare berättat tittar Vattenfall på möjligheten att flytta kontoret från Jokkmokk, vilket skulle innebära att ett 40-tal tjänster försvinner från orten. Vi har pratat med Jenny Bergdahl och Linnéa Eriksson som idag jobbar på kontoret.

– Det är såklart jättetråkigt för oss och för hela kommunen, så det var ett jättetråkigt besked. Jag hoppas att det slutar bra för oss alla i Jokkmokk och att vi får behålla jobben, säger Jenny Bergdahl.

Vattenfalls kontor i Jokkmokk hotas av nedläggning

Hon får medhåll av kollegan Linnea Eriksson.

– Det är oroväckande, jag tycker det passar bra här. Jokkmokk är ju en bit av grunden i Vattenfall, vi har ju vattenkraften här så det är trist och oroväckande, säger Linnéa Eriksson.

Hon fortsätter:

– Går man ut i val och lovar att bygga upp arbeten i såna här kommuner, och sedan tar det ifrån oss istället – det är klart att det väcker känslor.

Kan tvingas flytta

Jenny och Linnéa är 22 respektive 21 år gamla. De har valt att stanna i Jokkmokk och arbeta i kommunen, men det är inte alls säkert att båda blir kvar om kontoret stängs ned.

– Då får jag ju leta mig någonting nytt, men det är ju inte så lätt att hitta ett jobb i Jokkmokk. Vi är ju redan ganska få människor och lite arbetstillfällen som det är, säger Jenny Bergdahl.

– Det blir väl att studera någonstans eller söka sig vidare.  Det finns inte mycket att välja på här i kommunen, säger Linnéa Eriksson.

Du tror att du måste lämna Jokkmokk i sådana fall?

– Ja, det ser så ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenfalls kontor i Jokkmokk hotas av nedläggning

Mer i ämnet