Foto: TT

500 jobb outsourcas när Vattenfall sparar

Uppdaterad
Publicerad

32 arbetstillfällen i Jokkmokk försvinner när statliga Vattenfall kostnadseffektiviserar sin verksamhet. Totalt handlar det om 500 arbetstillfällen i företaget som outsourcas, men exakt var i världen jobben hamnar är än så länge oklart.

Vattenfalls kontor i Jokkmokk, Vattenfall Accounting, där ett 40-tal anställda arbetar med fakturahantering har funnits sedan 2007. En del är anställda av Vattenfall – andra som konsulter.

Men nu ska verksamheten effektiviseras och en rad vattenfallstjänster inom HR, finans och inköp tas över av de två multinationella företagen Accenture och Capgemini. För Jokkmokk innebär det att 32 arbetstillfällen outsourcas och totalt berörs 500 medarbetare i Tyskland, Sverige och Nederländerna. 

Vattenfalls kontor i Jokkmokk hotas av nedläggning

Ingen vet var jobben hamnar

Var jobben i Jokkmokk och alla de andra hamnar i slutändan är än så länge oklart.

– Det vet nog ingen. Nu har man nyss skakat hand med de här företagen som är verksamma i hela världen så exakt var jobben kommer att hamna är för tidigt att säga, säger Christer Ljunggren, vd Vattenfall Vattenkraft.

Hur togs beskedet emot bland de anställda i Jokkmokk?

– Det var väl ingen nyhet riktigt, men det togs väl emot med jämnmod. Det här har ju pågått under en längre period så det har kanske hunnit sjunka in.

LÄS ÄVEN: ”Då blir det att söka mig vidare”

Oklara ersättningsjobb

Sedan tidigare har Vattenfall utlovat så kallade ersättningsjobb för att ersätta de som nu försvinner.

– Men det är för tidigt att säga vilka jobb det kommer att handla om, den kartläggningen pågår inom koncernen, säger Christer Ljunggren.

LÄS ÄVEN: Vattenfall kan bryta avtal

Hårt motstånd

Vattenfalls planer på att sälja ut jobben i Jokkmokk till anbudsgivare som kan göra det billigare har pågått länge och debatten har varit hård. Jokkmokksbor, kommunpolitiker, Norrbottens landshövding Sven-Erik Österberg och riksdagspolitikern Helena Linddahl (C) har gett sig in i debatten och facebookgruppen ”Jokkmokksupprpret” har samlat tusentals.

LÄS ÄVEN: Politiskt lusmord på Jokkmokk”

– Jag kan inte kommentera det. Vattenfall behöver kostnadseffektivisera sin verksamhet. Det finns två huvudorsaker till det: dels måste vi anpassa kostymen till verksamheten, dels behöver vi anpassa oss till modernare system, säger Christer Ljunggren.

Efter sommaren inleds de fackliga förhandlingarna som beräknas pågå till andra halvan av september. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenfalls kontor i Jokkmokk hotas av nedläggning

Mer i ämnet