Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Personer som tror att de är negativa kanske träffar andra personer i riskgrupp, säger Victoria Fors, gruppchef bedrägerisektionen Stockholm.

Efter avslöjanden om misstänkt falska covidtester: 2 000 har hört av sig till polisen

Uppdaterad
Publicerad

Nu stärks misstankarna mot bolaget Doktorgruppen som utreds för falska PCR-tester. Runt 2 000 personer har hört av sig till polisen och uppger att de troligen hade covid-19 i samband med att de fick ett negativt provsvar av bolaget.   

– Det är ett stort antal som upplevt symptom och ett stort antal som till och med testat positivt i nära anslutning till att de negativa provsvaren från Doktorgruppen kommit, säger Victoria Fors, gruppchef vid Stockholmspolisens bedrägerisektion och utredningsledare.  

I ett unikt mejlutskick hörde polisen nyligen av sig till 35 000 personer som tagit ett PCR-test hos bolaget Doktorgruppen, som utreds för brott i en härva där misstanken är att bolaget lämnat falska negativa provsvar efter att ha brustit i testverksamheten eller inte analyserat alls. Polisen ville ha svar från de som fått symptom på covid-19 inom 2 dagar efter PCR-testet och cirka 2 000 personer svarade alltså.  

Misstankar om grovt spridande av smitta 

Svaren kommer från hela världen och nu ska polisen gå vidare och förhöra ett antal av de svarat. Utöver misstankar om grovt bedrägeri utreder polisen också om personer inom testverksamheten kan ha gjort sig skyldiga till grovt spridande av smitta.    

– De här personerna som då har trott att de är negativa kanske träffar släktingar eller andra personer som är i riskgrupp och bär på smittan trots att de tror att de är negativa.  

Finns det personer som svarat att de smittat andra?

Victoria Fors vid Stockholmspolisens bedrägerisektion. Foto: Zsolt Czinkoczky/SVT

– Det är något som de misstänker i så fall och något som vi får utreda vidare, säger Victoria Fors, utredningsledare.  

IVO har utfärdat ett förbud mot att driva verksamhet mot bolaget bakom Doktorgruppen. I brottsutredningen är över tjugo personer misstänkta och flera av dem har suttit häktade. Polisen bedömer att verksamheten omsatt över trettio miljoner kronor och tio miljoner kronor har tagits i beslag. De misstänkta nekar till brott och beslut i åtalsfrågan kommer att dröja.  

Vet du mer om misstänkt fusk med PCR-tester? Tipsa SVT:s reporter!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer