Socialminister Lena Hallengren (S) säger att det ska finnas möjligheter för FHM att göra en upphandling när ett vaccin finns tillgängligt. Foto: Claudio Bresciani/Gorm Kallestad/TT

Två miljarder för att Sverige ska hänga med i vaccin-kapplöpningen

Uppdaterad
Publicerad

En hel värld skriker efter vaccin. Redan sluter många länder förköpskontrakt med de stora läkemedelsjättarna. För att Sverige ska kunna vara med och buda, föreslår nu regeringen att Folkhälsomyndigheten ska få låna upp till två miljarder.

Tidigare var den så kallade låneramen för beredskapsinvesteringar 350 miljoner.

– Det ska finnas möjligheter för Folkhälsomyndigheten, när det finns ett vaccin tillgängligt, att kunna göra en upphandling, säger socialminister Lena Hallengren (S) till SVT.

Hon säger sig vara positivt överraskad över hur fort utvecklingen går mot ett vaccin. Men det lär ändå dröja tills det finns ett säkert vaccin för massproduktion.

– Det kan ju också vara så att man behöver teckna ett förköpsavtal med vacccinutvecklare för att kunna säkra tillgången. Man kan ju i dag inte veta vilket vaccin som kanske kommer vara det som går i mål, så man kan behöva teckna flera förköpsavtal, säger Lena Hallengren.

Oklart om Sverige får ta del av jättekontrakt

I går kom nyheten att Astra Zeneca har skrivit kontrakt med ett antal europeiska länder, men inte Sverige, om att leverera ett vaccin i slutet av året.

Avtalet har ingåtts med Europe's Inclusive Vaccine Alliance och tanken är att satsningen ska kunna gynna fler EU-länder.

– De doser som de nu köper in kommer också finnas tillgängliga för fler EU-länder, säger Lena Hallengren.

Så Sverige får vara med på ett hörn?

– Egentligen så vill jag att de länderna själva ska få beskriva exakt hur det är tänkt. Ambitionen är ju att se till att fler EU-länder ska få ta del av det, men man har velat vara snabb. Sverige har också, vill jag tillägga, en dialog med Astra Zeneca och med andra bolag.

”Det ska inte spela någon roll var i landet man bor”

Det svenska systemet har under coronapandemin kritiserats för att vara för decentraliserat. I ett läge när hela världen efterfrågade skyddsutrustning skulle kommunerna själva köpa upp det de behövde.

Det kan vara svårt för kommuner som till exempel till exempel Perstorp, Munkfors och Dorotea att konkurrera med Kina, Tyskland och USA.

– Att Folkhälsomyndigheten nu får en utökad låneram till 2 miljarder, det är ju till för att man ska kunna säkra upp vaccin, eller förköpsavtal för vaccin, så att det inte spelar någon roll var i landet man bor, säger Lena Hallengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.