Raketuppskjutningen ses som en succé i Kina, men strategin för rymdskrotet skapar oro. Foto: STR / AFP

20 ton raket utom kontroll – kommer störta på jorden

Uppdaterad
Publicerad

I en hastighet av 27 600 km i timmen närmar sig den kinesiska raketkärnan jorden. Inom en vecka kommer den ha störtat, var är för tidigt att säga.

– Det är verkligen försumligt av Kina, säger astrofysikern Jonathan McDowell till The Guardian.

Till The Guardian säger brittiska experter att det är en av de största okontrollerade inträdena i atmosfären någonsin. Sedan 1990 har inget tyngre än 10 ton medvetet lämnats i jordens omloppsbana för att störta mot jorden. Nu väger kärnan över 20 ton.

Raketen The Long March 5B sköts upp den 29 april, destinationen var rymdstationen Tianhe. Uppdraget var att lämna den första av de sex moduler som krävs för att bygga klart rymdstationen.

Störtar runt den 10 maj

Det är inte första gången som en The Long March 5B-raket skjuts upp från Kina:

– Senast slutade det med att stora metallbitar skadade byggnader i Elfenbenskusten. Det mesta brann upp, men stora bitar nådde marken. Det var bara tur att ingen skadades, säger astrofysikern Jonathan McDowell till The Guardian.

Man räknar med att raketkärnan kommer slå ner runt den 10 maj, man vet bara inte var. Omloppsbanan sträcker sig från New York i norr till Nya Zeeländska Wellington i söder. Svenskar verkar dock kunna andas ut, då vi ligger utanför omloppsbanan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.