Bodström ångrar inte Egyptenavvisning

Uppdaterad
Publicerad
Justitieminister Thomas Bodström säger i en intervju i Dagens Nyheter att han inte skulle ha stoppat avvisningen av två egyptier från Bromma flygplats i december 2001 om han varit informerad om att den skulle genomföras.

Regeringen hade godkänt utvisningen och på Bromma överlämnades männen av Säpo-personal till amerikanska agenter och flögs till Egypten.

-Säpo kom fram till att agerandet på Bromma inte är grund för klander och då kan inte jag agera. Däremot har jag sett över reglerna för hur avvisningar går till, säger justitieministern.

-Jag har själv varit kritisk och reagerat på uppgifterna om vad som hände på Bromma. Men den kritiken får inte sammanblandas med samarbetet med utländsk polis, säger Thomas Bodström.

Polisens ansvar
DN frågar också Bodström om det är rimligt att CIA-agenter opererar på svensk mark utan att han eller justitiedepartementet vet det.

-Ja. Det vore fullkomligt omöjligt om jag skulle ha reda på allt samarbete som sker. Det finns utländsk polis här hela tiden. Men svensk polis ska ansvara för samarbetet, svarar Bodström.

Riksdagens konstitutionsutskott ska om några veckor granska fallet med de två egyptierna som avvisades i december 2001.

Fakta: Avvisningen av Ahmed Agiza och Muhammed Alzery

Visa

• Säpo fattade misstankar mot de båda egyptierna Ahmed Agiza och Mohammad Alzery i maj 2001. De skulle ha haft operativa eller ledande roller i en känd terroristorganisation med koppling till al-Qaida.

• Den 18 december 2001 kördes männen till Bromma flygplats där maskerade amerikanska CIA-agenter tog emot. Egyptierna drogades och förseddes med bl.a. handfängsel, fotbojor och ögonbindlar

• Agiza dömdes i en militärdomstol till 25 års fängelse, men inte för något terrorbrott utan för medlemskap i förbjuden organisation. Straffet sänktes till 15 år. Alzery släpptes utan att något åtal väckts. Båda hävdar att de torterats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avvisningen av egyptier

Mer i ämnet