Mubarak tackade svenska regeringen

Uppdaterad
Publicerad
Den förre egyptiske presidenten Hosni Mobarak tackade personligen den svenska regeringen för att den år 2001 lämnade ut de två terroristutpekade Mohammed Al Zery och Ahmed Agiza till Egypten. Det avslöjas i SVT:s Uppdrag Granskning i kväll.

Det är snart tio år sedan det hände, de två egyptierna hämtades på Bromma av amerikanska maskerade agenter, den svenska regeringen hade godkänt att USA hjälpte till med transporten. I Kairo utsattes de för långvarig tortyr. Uppdrag granskning avslöjar nu att den egyptiske presidenten Mubarak, enligt ett dokument från den svenske ambassadören, ville framföra ett tack till den svenska regeringen:

”Generalen bad mig i varma ordalag förmedla den egyptiska regeringens stora tacksamhet gentemot den svenska för dess rakryggade agerande i detta ärende. President Mubarak hade varit mycket belåten och givits instruktion om att ett tackbrev skulle sändas till den ansvarige svenske ministern”.

Inför egyptieravvisningen träffade den svenska regeringen ett avtal med Egypten som skulle garantera att de två inte skulle utsättas för tortyr. Nu avslöjas att den som skrev under garantin för Egyptens räkning var Omar Suleiman, dåvarande chef för underrättelsetjänsten och en av Mubaraks närmaste män. Han anses i andra sammanhang ha gett order om tortyr av fångar och ibland själv ha närvarat.

Gun-Britt Andersson, före detta statssekreterare bekräftar för Uppdrag Granskning att det var Suleiman som skrev på garantin.

-Vi gjorde den bedömningen att garantin var trovärdig, säger Gun-Britt Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avvisningen av egyptier

Mer i ämnet