Avvisningsbeslut mot egyptier upphävs

Uppdaterad
Publicerad
Regeringen upphäver avvisningsbeslutet från 2001 mot en av de två egyptier som avvisades till Egypten. Beslutet gäller bara formerna för beslutet, inte grunderna för avvisningen.

Regeringen anser att garantierna mot tortyr, som lämnades av den egyptiska regeringen, inte var tillräckliga. -Vi anser att förra regeringen fattade ett felaktigt beslut, säger migrationsminister Tobias Billström (m).

Mannen har begärt permanent uppehållstillstånd i Sverige. Det ska nu prövas av Migrationsverket som sannolikt kommer att be Säpo och JK yttra sig.

Säpo konsulterades inte
Avvisningen skedde på rekommendation av Säpo, men enligt Kurt Malmström, tf Säpochef, har ingen konsultation med anledning av det nya beslutet varit nödvändig.

Beslutet hyllas av den forna regeringens samarbetspartier v och mp, men från socialdemokratin var det på torsdagen tyst. Glädjen var dock något grumlad hos den avvisade egyptierns juridiska ombud, människorättsjuristen Anna Wigenmark vid Svenska Helsingforskommittén.

-Med tanke på att vi har drabbats av så många bakslag och inte bemötts alls i den här frågan tidigare så är det här ett steg framåt. Men regeringen hade inte behövt nöja sig med att upphäva beslutet, den kunde faktiskt ha beslutat om uppehållstillstånd och inte överlämnat ärendet till Migrationsverket, säger Wigenmark.

Upprepad kritik
Sverige har vid upprepade tillfällen kritiserats för avvisningen av de båda egyptierna. Den tyngsta kritiken har framförts av FN:s kommitté för de mänskliga rättigheterna som anser att den svenska regeringen bröt mot FN:s konvention om förbudet mot tortyr när den med hjälp av amerikanska agenter skickade männen till Egypten.

Kritik har också kommit från FN:s tortyrkommitté och Europarådet. Mohammad Alzery är släppt ur fängelset i Egypten, men står under övervakning. Den andre egyptiern, Ahmed Agiza, sitter fortfarande fängslad.

Orsakerna prövas senare
Själva orsaken till att Alzery och hans landsman Ahmed Agiza avvisades den 18 december 2001 omfattas alltså inte av beslutet. Den bestod i misstankar från Säkerhetspolisen om att de haft operativa eller ledande roller i en terroristorganisation med koppling till al-Qaida.

De grunderna blir föremål för ny prövning om Alzery lyckas lämna in en ny ansökan om uppehållstillstånd i Sverige till Migrationsverket. Den uppgiften är inte helt enkel eftersom han inte kan lämna Egypten för att resa hit, vilket normalt är en förutsättning.

Migrationsverket kommer sannolikt också att be Säpo yttra sig, något som regeringen lät bli att göra inför torsdagens beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avvisningen av egyptier

Mer i ämnet