Bodström: Egyptierna får inte stanna

Uppdaterad
Publicerad
Förre justitieministern Thomas Bod- ström (s) kritiserar regeringens beslut förra veckan att häva avvisningsbeslutet mot en av de terrormisstänkta egyptier som avvisades 2001. -Det är ett spel för galleriet, säger han.

En av de två hade, enligt Bodström, en operativ roll i en terrororganisation. Den andre skötte rekryteringen till läger för träning i terroristbrott.

-Bedömningen var att de här personerna utgjorde en risk för att begå terror- istbrott i andra länder, men också i Sverige, säger Thomas Bodström till SVT:s Aktuellt.

Kritik från flera håll
Det var i december 2001 som två egyptier fördes till Bromma flygplats. Säpo misstänkte att de hade kopplingar till terrororganisationer och lämnade över männen till maskerade amerikanska agenter som förd dem under förnedrande former till Egypten. Båda säger att de har torterats av den egyptiska polisen trots att den svenska regeringen fått garantier av Egypten att de inte skulle förekomma tortyr.

Sedan dess har Sverige fått hård kritik från flera människorättsorganisationer och FN-kommittéer och i förra veckan beslutade regeringen att häva avvisningen av en av de två egyptierna. Denne är alltså fri att återvända till Sverige. Enligt Bodström kommer han dock inte att få uppehållstillstånd eftersom terrormisstankarna kvarstår.

”Ingen helomvändning”
Varför gjorde då den förra regeringen inte samma sak? 
-Det är ingen helomvändning, påpekar Bodström och fortsätter:
De har precis samma grunder som vi för avvisning. De här männnen kommer inte att få stanna i Sverige. Man lägger över hela ansvaret på Migrationsverket fast man vet att de inte kommer att få stanna. Man kunde ha gett dem chansen genom att ha upphävt grunderna för avvisningen. Det vill man inte göra men man vill heller inte ta ansvar, säger Bodström i Gomorron Sverige.

Har kritiken som fått dig att fundera om beslutet var rätt?
-Jag har sagt det många gånger. Det var rätt att avvisa männen. Grunderna var rätt, menar Bodström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avvisningen av egyptier

Mer i ämnet