Avvisad egyptier inte välkommen

Uppdaterad
Publicerad
Egyptiern Mohammad Alzery, som på grund av terrormisstankar avvisades till Egypten med CIA-flyg 2001, får inte uppehållstillstånd i Sverige

I början av mars upphävde regeringen beslutet om avvisning, men Migrationsverket har nu avslagit hans ansökan om uppehållstillstånd och därmed följt säkerhetspolisens (säpo) bedömning, uppger Ekot i Sveriges Radio.

Alzery åtalades aldrig för de misstankar som fanns mot honom i Egypten men han betraktas ändå som en säkerhetsrisk. Beslutet om avvisning 2001 har fått skarp kritik av bl.a. FN.

Ingen egen bedömning
Enligt Bo Anderberg, föredragande på Migrationsverket, spelar det ingen roll att Alzery aldrig åtalats. Han betraktas ändå som en säkerhetsrisk.

-Vi har gått på säkerhetspolisens bedömning och inte gjort någon utredning om vad som har hänt med Alzery sedan 2001 när han lämnade Sverige, säger Anderberg till Ekot.

-Vi har inte tyckt att det var relevant i ärendet eftersom detta handlar om en ansökan om uppehållstillstånd utifrån, så att säga, från hemlandet, säger Anderberg.

Migrationsverkets beslut kan överklagas till regeringen.

Brutal avvisning
Beslutet om avvisning fattades ursprungligen av en socialdemokratisk regering med Thomas Bodström som justitieminister.
Alzery avvisades tillsammans med en landsman den 18 december 2001. Amerikanska agenter agerade på svensk mark och avvisningen var brutal och förnedrande.

En lång rad FN-organ och människorättsorganisationer har kritiserat avvisningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avvisningen av egyptier

Mer i ämnet