Regeringen häver Egypten-avvisning

Uppdaterad
Publicerad
Regeringen häver avvisningsbeslutet för Ahmed Agiza som 2001 avvisades till Egypten, skriver Svenska Helsingforskommittén i ett pressmeddelande.

Därmed har regeringen hävt avvisningsbeslutet för båda de egyptier som avvisades med hjälp av CIA. Den andre egyptiern, Mohammed Alzery, har ansökt om nytt svenskt uppehållstillstånd, men fick avslag i förra veckan.

-Nu återstår att se om beslutet verkligen får en praktisk betydelse, säger Anna Wigenmark, människorättsjurist. Agizas återreseförbud har nu hävts och han kan åter söka uppehållstillstånd.

-Dagens beslut kan även komma att underlätta en ansökan om skadestånd, säger Anna Wigenmark till SVT Text & Webb.

Sverige har fällts för avvisningarna av FN:s kommitté mot tortyr och FN:s kommitté för mänskliga rättigheter.

Inte tillräckliga garantier
-Efter att konstitutionsutskottet och justitieombudsmannen granskat ärendet framfördes mycket allvarlig kritik. Regeringen anser att de garantier som lämnades av den egyptiska regeringen inför beslutet 2001 inte borde ha ansetts tillräckliga. Det är grunderna till att vi häver det här beslutet, säger migrationsminister Tobias Billström.

Att det tog ungefär 2,5 månader längre att häva beslutet för Agiza förklarar Billström med att fallen måste diskuteras var för sig.

Fakta: Avvisningen av Ahmed Agiza och Muhammed Alzery

Visa

• Säpo fattade misstankar mot de båda egyptierna Ahmed Agiza och Mohammad Alzery i maj 2001. De skulle ha haft operativa eller ledande roller i en känd terroristorganisation med koppling till al-Qaida.

• Den 18 december 2001 kördes männen till Bromma flygplats där maskerade amerikanska CIA-agenter tog emot. Egyptierna drogades och förseddes med bl.a. handfängsel, fotbojor och ögonbindlar

• Agiza dömdes i en militärdomstol till 25 års fängelse, men inte för något terrorbrott utan för medlemskap i förbjuden organisation. Straffet sänktes till 15 år. Alzery släpptes utan att något åtal väckts. Båda hävdar att de torterats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avvisningen av egyptier

Mer i ämnet