Avvisad egyptier får miljonskadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Mohammad Alzery, en av de två egyptier som avvisades från Bromma flygplats till Egypten 2001, får tre miljoner kronor i skadestånd från svenska staten. Utvisningen ägde rum med hjälp av amerikanska CIA.

Det är justitiekansler Göran Lambertz som har kommit fram till summan efter förlikning med Alzerys advokat, som hade krävt 30 miljoner kronor.

-Vi har anledning att tro på honom när han säger att han utsatts för tortyr i Egypten. Beloppet är högt men det handlar om att han har utsatts för en rejäl kränkning, säger Göran Lambertz.

Avvisningen av egyptier

Lambertz: Vi tror på honom

Lambertz säger vidare att det handlar om en bedömning från båda sidor om vad som är rimligt.

-Det handlar om att man räknar ut vilken skada han har lidit av avvisningen från Bromma och av det som han har utsatts för genom att ha utvisats till Egypten. Vi har anledning att tro på honom när han säger att han utsatts för tortyr i Egypten.

Satt fängslad utan åtal

Alzery satt utan att åtalas i egyptiskt fängelse fram till oktober 2003 då han släpptes.

Mohammad Alzerys juridiska ombud Kjell Jönsson säger att vid liknande fall som avgjorts i Europadomstolen har skadestånden legat kring 30 miljoner kronor.

När det gäller Ahmed Agiza som utvisades tillsammans med Alzery så har man fortfarande inte nått någon förlikning med JK.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avvisningen av egyptier

Mer i ämnet