Estland stöder Estoniautredning

Uppdaterad
Publicerad

Estonias förlisning gick troligen till så som den internationella haverikommissionen beskrivit det. Det konstaterar den estländska regeringens expertgrupp i sin slutrapport.

Gruppen har utrett frågan i fyra år och anser att det mest troliga är att Estonia sjönk pga bristerna i bogvisiret som haverikommissionen sagt.

Gruppen vill dock inte helt utesluta andra teorier, som t ex att det funnits hål i skrovet genom vilket vatten strömmat in. En sådan bedömning kan dock inte göras med hjälp av existerande bevis, konstaterar man.

M/S Estonia

-Det räcker inte för att bevisa vad som hände. för att få veta det måste vi inspektera fartygsskrovet, säger Margus Kurm, biträdande riksåklagare till Rapport.

Kurm har gått igenom den tekniska bevisningen och vittnen från överlevande och han finner att det finns mycket stora osäkerheter.

-Jag menar att man genom teoretiska studier eller genom ny granskning av befintliga bevis inte kan nå en högre grad av säkerhet.

För att få veta sanningen om Estonia måste man dyka ner till vraket?

-Ja, för som det är nu har skrovet aldrig inspekterats ingående och systematiskt.

Estonia ligger på 80 meters djup. Dykförbud och gravfrid råder på platsen. Hittills har den svenska regeringen sagt nej alla förslag om en ny undersökning av vrakets yttre.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M/S Estonia

Mer i ämnet