Avvisad egyptier släppt ur fängelse

Uppdaterad
Publicerad
Ahmed Agiza, en av de två egyptier som avvisades till Egypten under skandalartade former 2001 och som varit fängslad sedan dess, har släppts, berättar han för DN.

Agiza och Mohammed Alzery fördes under kränkande och brutala former ut ur Sverige av CIA och flögs till Egypten där de förhördes med hjälp av tortyr.

Beslutet att tillmötesgå USA fattades av den socialdemokratiska regeringen. Internationella organisationer och FN-organ har kritiserat agerandet.

Amnesty, som har kritiserat den svenska regeringen hårt för avvisningen, välkomnar beskedet att Ahmed Agiza släppts ur fängelset och hoppas att han får återvända till Sverige.

-Vi står fortsatt bakom honom och hans familj och det han enligt vårt förmenande har rätt till. Vår förhoppning är att han kommer att få rehabilitering, tillgång till den vård han behöver och kunna få återförenas med sin familj i Sverige om det är det de önskar, säger Madelaine Seidlitz, jurist vid Amnesty som arbetat länge med fallet.
Agizas hälsa är enligt henne svag, inte minst på grund av missförhållanden i fängelset.

-Han har suttit i tio år och varit med om olika former av övergrepp. Jag blir väldigt glad över att han frigavs när man vet vad han utsatts för, säger hon.

Kritiken mot hur Sverige skött frågan står fast och Madelaine Seidlitz menar att det finns en skyldighet att låta Ahmed Agiza få komma till Sverige och stanna om han så vill.

-Vi tycker att det folkrättsligt är glasklart att Ahmed Agiza har rätt till en familjeåterförening i Sverige, både för att familjen är här och när det gäller kompensation. När man utsatts för övergrepp ska man kunna kompenseras tillbaka till den situation man befann sig i innan dess och då har han definitivt rätt till uppehållstillstånd. Vår förhoppning är att det inte kommer att bli några problem med det.

Fakta: Avvisningen av Ahmed Agiza och Muhammed Alzery

Visa

• Säpo fattade misstankar mot de båda egyptierna Ahmed Agiza och Mohammad Alzery i maj 2001. De skulle ha haft operativa eller ledande roller i en känd terroristorganisation med koppling till al-Qaida.

• Den 18 december 2001 kördes männen till Bromma flygplats där maskerade amerikanska CIA-agenter tog emot. Egyptierna drogades och förseddes med bl.a. handfängsel, fotbojor och ögonbindlar

• Agiza dömdes i en militärdomstol till 25 års fängelse, men inte för något terrorbrott utan för medlemskap i förbjuden organisation. Straffet sänktes till 15 år. Alzery släpptes utan att något åtal väckts. Båda hävdar att de torterats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avvisningen av egyptier

Mer i ämnet