Agizas hustru: Det har varit tuffa år

Uppdaterad
Publicerad
Ahmed Agizas hustru Hanan Attia bor i Sverige med parets barn. Familjens hopp om att han skulle släppas väcktes efter att Mubarak avgått, men det vände till oro när inget sådant besked kom.

-Vi har väntat sedan folk som hade politisk bakgrund och blivit dömda i militärdomstolar började släppas. Sedan blev vi jätteoroliga, varför kom det aldrig, varför släpptes han inte? Nu känns det underbart, jag och hela familjen är jätteglad. Även om det kom lite sent så kom det i alla fall, säger hon till TT.

Han släpptes i tisdags förra veckan och kort därefter reste hans familj till Egypten för att träffa honom hos hans mamma söder om Kairo.

-Vi var med honom i två dagar. Han trodde knappt att det som hänt var sant, han sade hela tiden att han trodde att han drömde. Han var så glad och samtidigt så förvirrad, säger Hanan Attia.

Nu börjar kampen för att maken ska få uppehållstillstånd.

-Vi hoppas att han kommer till Sverige. Det är vår rätt tycker jag att som alla andra familjer ha honom här, med mig och hans barn. Det finns inte någonting som ska hindra det.

Familjen har väntat på frigivningen i tio års tid. Hanan Attia säger att väntan snarare känts som hundra år.

-Det har varit jättetuffa år, man kan inte beskriva hur det har varit med att ta hand om barnen och försöka ta reda på var han är och hjälpa honom i hans svåra situation. Jag vill tacka alla som har hjälpt mig, jag har fått ett jättebra stöd här i Sverige av underbara människor som jag inte kunde klara mig utan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avvisningen av egyptier

Mer i ämnet