”Känseln är borta för alltid”

Uppdaterad
Publicerad
I nästan tio år satt Ahmed Agiza fängslad i Egypten, efter att han under brutala former avvisats från Sverige 2001, misstänkt för terrorbrott. Nu har han släppts och Rapport har träffat honom i Kairo.

-Jag är väldigt lycklig över att ha frigivits från fängelset, jag är också väldigt lycklig över att rättvisan i Egypten förändrats och att Hosni Mubarak hamnat i fängelse, berättar en glad men märkt Ahmed Agiza för Rapport.

Ahmed Agiza tog emot SVT:s reporter och andra svenska nyhetsmedier i en lägenheten i Kario.

Förlorade känseln
I lägenheten fanns också Ahmed Agizas familj och deras juridiska ombud. Villkoren för intervjun var att vi inte ställde frågor om övergreppen vid avvisningen, tiden i fängelset och tortyren. Detta för att inte störa den psykiska rehabilitering som Ahmed Agiza nu påbörjat. Men Ahmed Agiza berättar om sina fysiska skador:

-Till följd av hårda slag mot ryggraden har jag fått skador på kotorna i ryggraden och knotorna i bröstkorgen. Jag fick också flera skador i ryggraden som gjorde att benmusklerna förtvinade och att jag förlorade känseln i nedre halvan av min kropp.

Det har snart gått tio år sedan den svenska regeringens avvisningsbeslut. Maskerade amerikanska agenter genomförde sedan en hemlig och olaglig operation på Bromma flygplats, och under förnedrande former flögs Ahmed Agiza och hans landsman Mohammed Al Zarey till Egypten.

”Jag är ingen terrorist”
Båda hade sökt asyl i Sverige men den svenska regeringen beslutade att skicka tillbaka dem. Regeringen ansåg att de hade kopplingar till terrorism.

-Jag är ingen terrorist, jag är inte heller någon säkerhetsrisk mot Sverige, säger Agiza.

2004 avslöjades historien och väckte stor uppmärksamhet. Kritiken blev hård från riksdagens konstitutionsutskott, människorättsorganisationer och FN.

Skulden för avvisningen och att CIA fick agera på svensk mark hamnade på den dåvarande socialdemokratiska regeringen.

Även Agiza anser att regeringen är ansvarig. Han menar att regeringen visste vad egyptierna skulle göra. Agiza och Alzery har fått tre miljoner kronor var i skadestånd av den svenska staten.

I statssäkerhetssjänstens källare i Egypten torterades de två männen systematiskt med bland annat med el. En läkare var närvarade hela tiden för att se till att de hölls vid liv.

-Jag har problem med rörelse, gång, att stå upp, och så har jag väldigt stora problem med att röra mig. Jag har förlorat känseln i nedre halvan av kroppen och allt det där har blivit omöjligt att behandla. Nu är det kroniskt, berättar Agiza för Rapport.

Hoppas få bo med barnen
Ahmed Agiza hoppas nu att han ska få uppehållstillstånd i Sverige och åter få bo tillsammans med sin fru och sina sex barn:

-Det svåraste jag var med om i fängelset var att vara långt bort från familjen, barnen var så fjärran. Jag fanns inte i deras liv. Jag kände att de problem och trauman de fått utstå i min frånvaro har haft stor inverkan på dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avvisningen av egyptier

Mer i ämnet