Arkivbild från 2007 då försäljningschefen Fredrik Niklasson presenterade Googles företagstjänst.

Så kan chefen övervaka anställda genom Google+

Uppdaterad
Publicerad

Google har släppt en ny tjänst för sina företagskunder: direkt övervakning och full kontroll över de anställdas aktiviteter i det egna sociala nätverket Google+.

Google säljer sina molntjänster till företag och organisationer under namnet Google Apps. Där ingår allt från e-post till dokumenthantering på nätet.

Efterfrågad möjlighet

De osociala nätjättarna

Användare av Google Apps har efterfrågat möjligheten att använda bolagets sociala nätverk Google+ och i dagarna släppte företaget också den sociala tjänsten till sina företagskunder.

Men när man ansluter sig till nätverket får man först läsa att chefen har full tillgång till allt man postar i det sociala nätverket – och att han/hon får ändra och radera som de vill.

Så här lyder varningstexten från Google: ”Because you're signing up for Google+ with your corporate email address, your Google Apps administrator retains the right to access your Google+ data and modify or delete it at any time.”

Flera problem med molntjänster

I Sverige har många företag, organisationer och även kommuner övergått till att använda Googles molntjänster. Vi har tidigare rapporterat om problem som Salems kommun stött på sedan de börjat använda Google Apps – det visade sig olagligt att lagra personuppgifter i molnet.

-Vi väljer att inte slå på den här funktionen med Google+, säger Salems Kommuns IT-chef Tony Söderlund till SVT. Man måste ha ett vettigt regelverk först och det måste vi utforma i samråd med lagstiftarna, så det kommer att ta tid.

Många använder redan Google Apps i Sverige

Förutom Salems kommun (där också skolornas knappt 3.000 elever nu använder Google Apps) finns till exempel Linköpings universitet, Interflora, Bonnier Media, Schibsted, Åhlensgruppen, Gant och Klarna bland Google Apps-kunderna.

De som vill använda sig av Googles sociala nätverk från arbetsplatser eller skolor som är anslutna till Google Apps måste alltså godkänna att deras chef eller rektor kan komma åt alla foton, konversationer och inlägg de gör på det sociala nätverket.

Googles PR-ansvarige Andreas Svenungsson svarar på några av SVT:s frågor via mejl:

Ni uppmanar folk att använda sina riktiga namn i tjänsten ? hur ska de då också kunna förbli privata? För man ska väl inte registrera två olika konton i samma namn?

-Google+ genom Google Apps är främst en tjänst för professionella användare. Det går att ha olika konton i Google+, om man t ex vill separera sina privata och professionella kontakter. Man kan välja att gå med i Google+ genom ett personligt konto hos Google och/eller genom företagets konto Google Apps. Det går alltså att ha flera olika konton i Google+.

I praktiken blir det väl väldigt krångligt om man måste logga in och ut ur alla Google-tjänster för att kunna posta något i sitt privata nätverk i så fall?

-Om du väljer att separera privata och professionella nätverk i Google+ behöver du två olika konton. Det är inte annorlunda än när man loggar in eller ut mellan andra verktyg som är företagsspecifika eller privata, t ex e-postkonton eller olika typer av sociala nätverk.

Hur många använder Google Apps i Sverige? Vilka företag och vilka organisationer rör det sig om? 

-Globalt finns det över 4 miljoner företag som använder Google Apps och mer än 5 000 nya företag ansluter sig varje dag. I Sverige är några av användarna företag som Axstores, Interflora, Klarna och Gant.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De osociala nätjättarna

Mer i ämnet