”Kungabilden är manipulerad”

Uppdaterad
Publicerad

Expressen publicerar i dag den komprometterande bild på kung Carl Gustaf som porrklubbsägaren Mille Markovic säger sig förfoga över. Experter tvivlar dock på bildens äkthet.

Tidningen har låtit tre olika expertföretag analysera bilden och alla tre slår fast att den har manipulerats i vissa delar. Alla tre reser också allvarliga frågetecken kring mannen på bilden, som enligt Markovic ska vara kungen.

Bilden ska publiceras i en biografi om Markovic som ges ut i januari.

Skandalen med kungens vän

Utbytt ansikte?

Bilden, där en man sitter tillbakalutad och tittar på avklädda kvinnor, är tagen från en analog videofilm. Experterna som Expressen anlitat är överens om att filmen manipulerats för att förstärka känslan av en dold inspelning.

Dessutom reser de frågetecken kring mannen som sägs vara kungen. Tekniska detaljer kan peka på att ansiktet på personen bytts ut.

Inklistrad

En sammanfattning av slutsatserna av bildgranskningen ger Andrew Philip Laws från LGC Forensic:

-Bilden i fråga har utsatts för omfattande manipulation. I vissa fall har innehållet dolts, och i andra kan det ha ändrats. Det är min uppfattning att en manlig person på elektronisk väg kan ha ”klistrat in” i scenen, säger han till Expressen.

Tre olika företag – två brittiska och ett svenskt – har granskat bilden för tidningens räkning. Alla tre anser att den aktuella bilden är manipulerad i vissa delar.

Det enda sättet att bekräfta bildens äkthet är att se och analysera den ursprungliga videofilmen som bilden kommer ifrån, anser Iain McArthur på Audio Video Forensics.

Det är den enda av de påstådda kungabilderna som publiceras i den kommande boken, men Mille Markovic säger till tidningen att fler bilder och filmer som är komprometterande för kungen ska publiceras på en betalsajt när boken släppts.

”Glada för källkritisk granskning”

-Vi är glada och positiva till att man har gjort en ordentlig källkritisk granskning, säger hovets informationschef Bertil Ternert till TT om uppgifterna i Expressen.

-Det har ju varit under ett års tid som de här källorna har kunnat agera ganska okritiskt.

TT: Hoppas du slippa bli uppringd i den här frågan snart?

-Det vågar jag inte säga någonting om. Men just i det här fallet är det positivt att man gjort den här granskningen.

Markovic åtalad

Ett stort journalistuppbåd hade på fredagsmorgonen samlats utanför Solna tingsrätt där en förhandling mot Mille Markovic nu inleds.

Rättegången har inget att göra med Markovics påståenden om kung Carl Gustaf. Hans advokat Thomas Martinson passerade in till rätten, men ville inte ge några kommentarer.

Boken ändras inte av bildpubliceringen

Publiceringen av boken om Markovics liv, där bilden ska ingå, påverkas inte av dagens uppgifter i Expressen, säger förläggaren Carl Michael Edenborg till TT.

-Bilden ÄR ju manipulerad, det skriver vi ju i boken också. Det ser vem som helst.

Att kvinnornas ansikten, liksom en del av bakgrunden, mörkats medan andra delar av bakgrunden ljusats, är tydligt enligt honom. Men bilden som Vertigo förlag publicerar är enligt Edenborg så lågupplöst att en granskning av den typen som Expressen har gjort skulle vara ”väldigt svårt”.

-Jag tycker fortfarande att om den är äkta eller falsk inte är så intressant. Det här är det foto som ett helt land, ett helt år, har ägnat sig åt. Det ska publiceras. Allmänintresset kan ju inte vara större än för den här bilden.

Påstår inte att det är kungen

Han tillägger att det inte heller påstås i boken att det är kungen på bilden.

TT: Påverkar det här i någon form utgivningen eller innehållet i boken?

-Nej. Den ligger på tryck. Vi säger egentligen inget annat än Expressen.

Möjligen kan det bli fråga om ett tillägg, ett ”PS”, någonstans för att få med den senaste publiceringen.

-Jag pratar med tryckeriet om det.

Bakgrund: Bildhärvan

I november i fjol släpptes boken Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken. Den beskriver bland annat kungens inofficiella liv som monark, vilket enligt författarna har innefattat otrohetsaffärer och besök på stripklubbar.

I samband med publiceringen hotade en av bokens källor, nattklubbsägaren Mille Markovic, att offentliggöra smygtagna bilder på den festande kungen.

Kungens vän Anders Lettström tog då kontakt med ett ombud åt en grovt kriminellt man för att få hjälp att reda ut vad Markovic hade att komma med. Markovic meddelade att han ville ha tiotals miljoner kronor för en dementi och för bildmaterialet. Det ledde till att kontakten med Markovic bröts.

I januari ska en biografi om Markovic komma ut på Vertigo förlag, där dessa påstådda bilder ska publiceras.

På fredagen publicerade Expressen en av bilderna, som tidningen har låtit granskas av tre olika experter. Samtliga hävdar att bilden i vissa delar har manipulerats och att mannen som påstås vara kungen kan ha klippts in i efterhand.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandalen med kungens vän

Mer i ämnet