Assange ger skarp kritik åt Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Ingen naturlig rättvisa är att vänta i Sverige, säger Julian Assange i en intervju med BBC. Kvinnorna som anmält honom för sexuella övergrepp blev lurade av polisen och de svenska åklagarna har ”allvarliga problem”, anser han.

-Det här har varit en väldigt lyckad smutskastningskampanj, säger Assange och lägger största skulden på Sverige – landet han senast för några månader sedan ville leva i och driva Wikileaks webbsida ifrån.

I augusti lämnade Julian Assange in en ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige. Tre dagar senare blev brottsmisstankarna mot honom allmänt kända.

”Bananrepublik”


Sedan dess har Assange gjort en kovändning och utåt sett helt ändrat uppfattning om Sverige, som enligt hans åsikt blivit ”mer av en bananrepublik än tidigare”. Han litar inte på de svenska åklagarna och försvarar sin rätt att inte resa till Sverige för att förhöras om brottsmisstankarna.

-Jag behöver inte lyda minsta vink hos människor som kommer med anklagelser, säger en till synes lugn Assange framför brasan på det engelska 1700-talsgods där han sitter i husarrest.

-Lagen säger att jag har vissa rättigheter, och de rättigheterna betyder att jag inte behöver prata med slumpvisa åklagare runt om i världen som bara vill ha en liten pratstund, och som inte tänker göra det på något annat sätt.

”Ingen rättvisa”


Assange säger sig ha varit på plats i Sverige drygt fem veckor efter att anklagelserna om sexövergrepp blev kända. Nu vill han inte återvända.

-Vad som begärs är att jag ska tvingas till Sverige och hållas isolerad när jag väl är där. De har begärt att min svenska advokat tystas. Det är inte ett förhållande där naturlig rättvisa kan uppstå, säger han.

Assange nekar till alla anklagelser och säger att de två kvinnorna blev nervösa när de fått reda på att de båda haft sex med honom, rädda för att ha smittats av någon könssjukdom.

Enligt Assange ska kvinnorna ha gått till polisen för att få råd och inte för att göra en anmälan, men polisen ”ryckte in och lurade kvinnorna”.

-De här kvinnorna kan vara offer i den här processen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldtäktsanklagelser mot Julian Assange

Mer i ämnet