”En ny chans i livet”

Uppdaterad
Publicerad

Utförsäkrade Gill Bellini påbörjade Arbetsförmedlingens introduktionspraktik i januari. Sedan dess har hon arbetat i en spelbutik tre gånger i veckan.

– Jag tycker det är jättekul. Livet är härligt igen, säger hon.

En arbetsdag för fem år sedan ramlade Gill Bellini. Hon skadade nacken och ryggen så illa att hon inte kunde fortsätta sitt arbete. Därför blev hon sjukskriven och var det fram till januari i år.

-Man blir väldigt deprimerad av att bara gå hemma, säger Gill Bellini.

Sjukskrivna utförsäkras

Blev utförsäkrad

Men vid årskiftet blev Gill Bellini och nästan 18.000 andra av med sin sjukpenning. Nya regler infördes som innebär att sjuka blir utförsäkrade från Försäkringskassan efter max 18 månader. De förs istället över till en tre månaders lång arbetsintroduktion i Arbetsförmedlingens regi. Här prövas hur mycket var och en kan arbeta.

Många vinster

Genom Arbetsförmedlingen fick Gill Bellini börja praktisera i en spelbutik. Där arbetar hon nu tre timmar tre gånger i veckan.

-Det här har gett mig en ny chans i livet. Jag får pröva ett annat jobb och livsglädjen har kommit tillbaka.

Introduktionspraktiken har inte bara skänkt Gill Bellini mer glädje i livet, nu får hon fem procent mer i plånboken varje månad.

Tillbaka i arbetslivet

Under 2010 beräknas 49.000 personer komma att prövas på det här sättet. Resultatet för dessa människor har blivit mycket olika. Försäkringskassan bedömer att 38 procent av dessa kommer att återvända till sjukförsäkringen som sjukskrivna. Men Gill Bellini tror inte att hon är en av dem.

-Jag hoppas på en halvtidsanställning. Jag har pratat lite med min chef om det och det kan hända att det blir så, säger hon.

Nya regler för sjukförsäkringen

* Den 1 juli 2008 ändrades reglerna i sjukförsäkringen. De nya reglerna innebär att efter ett års sjukskrivning får förlängning bara ske med max 18 månader.

* De nya reglerna gör att tiotusentals personer som haft förlängd sjukpenning eller tidsbegränsad sjukersättning under maximalt antal dagar eller månader förlorar sin ersättning under 2010.

* De som inte kan återvända till sitt arbete får aktivitetsstöd förutsatt att de tackar ja till att gå ett tre månader långt individanpassat introduktionsprogram hos Arbetsförmedlingen.

* Programmet ska pågå i maximalt tre månader. Därefter är det tänkt att de ska övergå till arbete eller till någon av arbetsförmedlingens ordinarie insatser – arbetslivsinriktad rehabilitering, jobb- och utvecklingsgarantin, lönebidrag eller eget arbetssökande – om det bedöms som möjligt.

* Vissa väntas också återvända till sjukskrivning eller sjuk- eller aktivitetsersättning.

Källa: Socialdepartementet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukskrivna utförsäkras

Mer i ämnet