Försäkringskassan: ”Vi följer lagen”

Uppdaterad
Publicerad

Svårt cancersjuka kommer även i fortsättningen vara tvungna att söka nya jobb, om regeringen vill annat så måste lagstiftningen ändras menar Försäkringskassan, och idag backar ministern från gårdagens kategoriska uttalanden om att lagen inte ska ändras.

”Partiell arbetsoförmåga”. Här i propositionen avgörs det att även, exempelvis, svårt cancersjuka som kan tänkas jobba heltid vissa dagar, ska tvingas söka jobb på som det heter den ”reguljära arbetsmarknaden”. Det har regeringen och riksdagen beslutat, och det är det som Försäkringskassan ska utföra utan att skjuta upp prövningen.

Regeringens linje påverkar i allra högsta grad till exempel Birgit Wändahl som vi mötte i Rapport och Aktuellt igår. Hon är en av dom som ska tvingas säga upp sig för att söka ett nytt jobb där hon kan tänkas jobba heltid och inte som idag 75 procent.

Sjukskrivna utförsäkras

Kan bara tolkas på ett sätt

På Försäkringskassan anser man att de nya riktlinjerna inte går att tolka på annat sätt.

-Vi tycker att tolkningen är väldigt klar i förarbetena, hur bedömningen ska gå till och att det är den bedömningen, som vi gör, som är lagstiftarens intentioner, säger Ulrika Persson,

chef för sjukförmåner Försäkringskassan.

Kritiserat förslag

Redan för nästan två år sedan varnade flera remissinstanser för att svårt sjuka skulle tvingas säga upp sig. Bland andra handikapporganisationer, läkarförbundet och dom fackliga organsiationerna kritiserade lagförslaget.

-Den här situationen som har uppstått nu pekade vi ut som en väldigt stor risk när vi skrev vårt remissvar, säger Kjell Rautio, samhällspolitisk utredare TCO.

-Vi var långt ifrån ensamma om att peka på den här risken, så det borde absolut inte komma som en överraskning. Dessutom har Försäkringskassan själva pekat på komplikationer och problem med sexmånadersregeln i sitt remissvar.

Finns inga tidigare domar

I onsdags sade socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrsson att hon nu skulle ge Försäkringskassan i uppdrag att se över inkomna domar och på så sätt utreda om man tolkar lagen på rätt sätt.

Något man har hörsammat på Försäkringskassan. Sedan socialministerns uttalande igår har försäkringskassans processjuridiska avdelningen gått igenom samtliga kammarrättsdomar som kan ge vägledning på det här området, något som visade sig vara lätt då det inte finns några sådana domar.

Lagändring krävs

Om socialförsäkringsministern vill förändra situationen så måste lagen förändras. Någon annan möjlig lösning finns inte menar man på Försäkringskassan.

-Som vi ser det behövs det en ändring i lagen kring den här rehabiliteringskedjan, om vi inte får vägledande praxis för att vi ska göra bedömningarna på ett annat sätt, säger Ulrika Persson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukskrivna utförsäkras

Mer i ämnet