Foto: Scanpix

Svår nötallergi vanlig bland barn

Uppdaterad
Publicerad

Allergichock mot jordnötter och cashewnötter under tidiga barnår är vanligare än väntat. Det visar en stor studie bland barn i Stockholm som sökt akutvård för reaktioner mot födoämnen.

Reaktionerna var potentiellt livshotande hos en förhållandevis stor andel av barnen. Jordnötter och cashewnötter orsakade förvånansvärt många reaktioner bland de yngsta barnen. Det kan enligt forskarna bero på ändrade levnadsvanor och införande av ny kost.

Studien har genomförts av forskare vid Sachsska barn- och ungdomssjukhuset, Södersjukhuset och Karolinska institutet. De har undersökt förekomst, orsaker och symtom hos barn i samband med att föräldrar sökt akutvård för barn som fått akuta allergiska reaktioner mot olika födoämnen.

I studien undersöktes 371 barn som under 2007 vårdades på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset i Stockholm eller på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna eller Huddinge.

Cashewnöt vanligast

Forskarna överraskades av att cashewnöt var vanligast bland de nötter som orsakade flest allergiska reaktioner. De slår också fast att allvarliga potentiellt livshotande överkänslighetsreaktioner mot jordnötter och andra nötter var vanligare under tidigare barnår än väntat.

Inget barn avled som en följd av en födoämnesreaktion men ett barn fick tillfälligt andningsstillestånd. 128 barn fick potentiellt livshotande allergichocker och ytterligare 70 behandlades för att förhindra sådana reaktioner. Fem barn behövde intensivvård.

Fördubbling på tio år

Under 2010 såldes 25 miljoner kilo mandel och nötter, färska eller beredda. Det motsvarar 2,7 kg per person och år, vilket är mer än en fördubbling jämfört med år 2000, visar statistik från Jordbruksverket.

Det är inte ovanligt att små barn är allergiska mot nötter eller jordnötter. Symtomen vid allergiska reaktioner är allt från klåda i mun och svalg, eksem, nässelfeber, rinnande ögon och näsa, ont i magen med kräkningar, till allvarliga potentiellt livshotande överkänslighetsreaktioner.

Särskilt svåra reaktioner bedöms de få som utvecklar nötallergi redan under barndomen. Allergi mot nötter växer i regel inte bort, den som en gång utvecklat allergin får behålla den, enligt Livsmedelsverket.

Folk inte medvetna

-Det som definitivt var förvånande var alla barn som reagerade svårt på cashewnötter. Folk är väldigt medvetna om risken med jordnötter, men säkert inte alls på samma sätt med cashew, säger professorn och barnallergologen Magnus Wickman, en av forskarna bakom studien.

-Det var också förvånande att små barn tidigt får nötter och får allvarliga reaktioner på dem. Vi blev väldigt förvånade över att det var lika vanligt att barn under två år fick svåra symptom på nötter, som att de fick motsvarande symptom på ägg och mjölk.

Nötter allt mer populära

Att det blivit vanligare att små barn reagerar på cashewnötter beror enligt Wickman på att nötter, som är nyttiga, blivit allt populärare. Dessutom används cashewnötter numera alltmer i industriframställd mat, som pesto och som konsistensgivare i tomatsåser.

-Småbarnsföräldrar ska vara medvetna om att cashewnötter kan ge upphov till svåra och potentiellt farliga allergiska reaktioner. Sedan är det tråkigt att livsmedelsindustrin använder cashew som ersättare för dyrare nötter eller konsistensgivare, när det är så potentiellt farligt, säger Magnus Wickman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.