• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

De höga temperaturerna beror på en kombination av väder och global uppvärmning, enligt Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI. Foto: SVT / Johan Nilsson, TT

2020 varmaste året hittills i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

En ovanligt mild vinter och höst bidrar till att göra 2020 till det varmaste året som hittills uppmätts i landet. Orsaken är både vädret och de pågående klimatförändringarna, enligt SMHI.

– Hela tio av årets tolv månader har varit varmare än normalt med extra stora avvikelser under januari, juni och november, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI. 

– Det är klart att läget är allvarligt. 

I år har de högsta temperaturerna någonsin uppmätts i Sverige, sedan väderstationerna runt om i landet började med sina mätningar på 1860-talet. Enligt SMHI:s beräkningar blir årsmedeltemperaturen för 2020 omkring 7,5 grader, vilket är en halv grad varmare än 2014 som tidigare hade värmerekordet.

– I vintras dominerades vädret av milda sydvästvindar från Atlanten, vilket gör att det varit varmt i hela Skandinavien. Ovanpå detta finns den globala uppvärmningen som bidrar till att det var varmare än vad det skulle varit under en motsvarande vinter med sydvästvindar innan klimatförändringarna började, säger Erik Kjellström. 

– Så det är en kombination av väder och global uppvärmning som gör att vi har så här höga temperaturer.

De delar av landet där årsmedeltemperaturen har störst temperaturöverskott jämfört med perioden 1961-1990 är Svealand och upp längs Norrlandskusten.

Kartan visar hur mycket medeltemperaturen avviker för perioden 1 januari till 15 december 2020 från periodens normala medeltemperatur (medelvärdet 1961-1990). Analyserna bygger på observationer från cirka 200 stationer som dagligen rapporterar in temperaturer. Källa: SMHI Foto: SVT Grafik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.