Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten vid tisdagens pressträff på Folkhälsomyndigheten. Foto: Fredrik Sandberg/TT

23 nya dödsfall bland coronasmittade

Uppdaterad
Publicerad

En nedåtgående trend syns i siffrorna över antalet döda och antalet coronasmittade som får intensivvård minskar sakta.

Hur människor agerar framöver kan vara avgörande för om utvecklingen fortsätter åt samma håll.

– Det är viktigt att rekommendationerna följs under sommaren. Ett ökat resande kan öka risken för smittspridning, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

23 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats in under det senaste dygnet.

Totalt har nu 4 717 personer med covid-19 dött i Sverige.

Antalet coronasmittade som får intensivvård minskar sakta och en nedåtgående trend syns i siffrorna över antalet döda, berättar Anders Tegnell under tisdagens presskonferens.

Men nu krävs att rekommendationerna följs även under sommaren, för att utvecklingen ska fortsätta åt samma håll, enligt statsepidemiologen.

– Resorna under sommaren kan ge en ökad smittspridning, säger Anders Tegnell.

Risk för stora utbrott igen

Bland annat kommer det vara viktigt att hålla avstånd på badplatser och campingar.

– Och det gäller att se till att man har en ökad beredskap för smittspårning.

Samtidigt rapporterades det högsta antalet smittade hittills i världen in i söndags. 136 000 nya fall av smittade personer rapporterades då in, enligt WHO. Smittspridningen är stor i bland annat Sydamerika och Indien.

– Det minsta vi minskar på vår vaksamhet finns det risker för stora utbrott igen även i Europa, säger Anders Tegnell till SVT i samband med tisdagens presskonferens.

Oron minskar

Åtta av tio följer fortfarande myndigheternas råd, enligt en undersökning från Kantar Sifo som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, presenterade under tisdagens presskonferens.

Men oron för viruset minskar dock något bland befolkningen, enligt undersökningen.

– Vi ser en svag tendens till att oron minskar och att människor tar mindre allvarligt på situationen, säger Anneli Bergholm-Söder, chef för MSB:s operativa avdelning.

45 924 personer har bekräftats smittade i Sverige, varav 791 anmälts under det senaste dygnet.

Under tisdagen vårdades 296 patienter med covid-19 i respirator, enligt Socialstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.