24 maj: Nattens nyheter

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet hotar med ny invasion av Syrien

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hotar med att inleda en ny invasion av Syrien för att säkra Turkiets södra gräns.

Det var efter ett regeringssammanträde som presidenten uppgav att operationens syfte skulle vara att återuppta militära insatser för att skapa en 30 kilometer djup säker zon längs gränsen mot Syrien.

– Vi kommer snart att ta nya steg gällande de ofullständiga delarna av projektet vi inledde på den 30 kilometer djupa säkra zonen som vi etablerat längs vår södra gräns, sade Erdogan.

En allvarligt skadad i lägenhetsbrand i Partille

En person är allvarligt skadad sedan en brand utbrutit i en lägenhet i ett flerfamiljshus i Partille, öster om Göteborg, under natten till tisdagen.

Larmet inkom vid 01.43 och räddningstjänsten arbetar med att begränsa elden till vinden.

– Det började brinna i en lägenhet och sedan har elden spridit sig till vinden längs med hela längan, säger larm- och ledningsoperatör Jörgen Bech.

Flera patruller är på plats för att hålla avspärrningar och evakuera de boende.

– Vi har en person som är allvarligt skadad, jag har inga fler uppgifter om det. Vi evakuerar boende till en närliggande skola och registrerar dem för att se så att ingen saknas, säger Andreas Odén, vakthavande befäl polisregion Väst.

Det fanns vid 03.30-tiden ingen prognos när elden beräknas vara släckt, men polis och räddningstjänst tror sig vara kvar under hela natten.

Orsaken till branden är okänd men polisen har inlett en förundersökning angående mordbrand.

WHO: Inga bevis på att apkoppsviruset muterat

Världshälsoorganisationen (WHO) väntar sig se allt fler fall av apkoppor i länder som tidigare inte har förknippats med sjukdomen. Samtidigt ser man inga bevis för att viruset muterat, skriver Reuters.

Fler än hundra fall av apkoppor har hittills bekräftats i Nordamerika och Europa. På måndagen upptäcktes det första fallet av sjukdomen i Danmark. I Sverige har ett fall identifierats och Folkhälsomyndigheten har klassat sjukdomen som allmänfarlig.

I Tyskland har tre fall hittats och landets myndigheter har flaggat för att restriktioner ska införas för smittade. I USA överväger man nu att erbjuda vaccin från landets nationella lager till särskilt utsatta grupper, skriver CNN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.