Turkiets president Recep Tayyip Erdogan uppgav under måndagen att man eventuellt planerar starta en militär operation i Syrien. Foto: Turkiska presidentskapet/Ghaith Alsayed/AP/TT

Turkiet hotar med ny invasion av Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hotar med att inleda en ny invasion av Syrien för att säkra Turkiets södra gräns.

Det var efter ett regeringssammanträde som presidenten uppgav att operationens syfte skulle vara att återuppta militära insatser för att skapa en 30 kilometer djup säker zon längs gränsen mot Syrien.

– Vi kommer snart att ta nya steg gällande de ofullständiga delarna av projektet vi inledde på den 30 kilometer djupa säkra zonen som vi etablerat längs vår södra gräns, sade Erdogan.

Blir den fjärde i ordningen

Presidenten gav inte några fler uppgifter om den eventuella militära operationen, men sade att den ska påbörjas när Turkiets militära, underrättelse- och säkerhetsstyrkor är klara med sina förberedelser.

Turkiska styrkor har tidigare genomfört tre större militära operationer i norra Syrien och tagit kontroll över områden längs gränsen i ett försök att säkra den från hot från terrorrörelsen IS och den kurdiska milisen YPG. Turkiet ser YPG som en förlängning av den terrorstämplade kurdiska gerillan PKK.

Se mer om YPG och PKK i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka är de kurdiska gerillagrupperna PKK och YPG? Svante Cornell från tankesmedjan ISDP svarar i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.