Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka är de kurdiska gerillagrupperna PKK och YPG? Svante Cornell från tankesmedjan ISDP resonerar i klippet. Foto: SVT

Omtalade gerillagrupperna – detta är PKK och YPG

Uppdaterad
Publicerad

Terrorister eller krigshjältar i kampen mot IS?

Åsikterna om de kurdiska gerillagrupperna går isär.

Och används av Turkiets president för att sätta stopp för Sverige i Nato.

Att Turkiet säger nej till en svensk Natoansökan beror enligt dem själva bland annat på att Sverige stödjer den kurdiska gerillan PKK, och de syriska väpnade kurderna, YPG. Anklagelser som Sverige nekar till.

De båda gruppernas politiska mål är liknande – kurdiskt självstyre i någon mån, men i olika länder. Kurdernas avsaknad av självbestämmande är ”ett regionalt problem”, säger Svante Cornell, medgrundare till tankesmedjan Institutet för säkerhets-, och utvecklingspolitik.

– Vi har sett att Turkiet, Syrien, Irak, Iran, och andra externa makter som Ryssland och USA, vid olika tillfällen gett stöd till kurdiska grupperingar i utlandet medan man har försökt motarbeta kurdiska strävanden på hemmaplan. Så det här är en saga som pågått i många år, och som lär fortsätta, säger Svante Cornell.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer