Syrier flyr från syriska regeringsstyrkors anfall i norra Aleppo den 9 februari. Foto: AAREF WATAD/TT

Turkiet i attack mot regimmål i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Turkiska styrkor har attackerat 115 syriska regimmål, uppger det turkiska försvarsdepartementet. Attackerna var enligt Ankara ett svar på att fem soldater dödats på en turkisk militärbas i nordvästra Syrien.
Damaskus har inte bekräftat händelsen.

Drygt 100 syriska soldater ska ha ”oskadliggjorts” i det turkiska militärangreppet, skriver den statliga nyhetsbyrån Anatolia.

Sedan i december har syriska regeringsstyrkor, understödda av Ryssland, i intensiva räder genomfört attacker i Idlib- och Aleppoprovinsen i landets nordvästra delar för att driva ut rebellgrupper från regionen.

På måndagen dödades fem turkiska soldater i ett syriskt luftangrepp mot en turkisk postering på militärflygplatsen Taftanaz i Idlib. Ytterligare fem skadades i attacken. Och i förra veckan dödades sju turkiska soldater och en civilanställd i en granatattack i samma provins.

Turkiet har skickat omfattande förstärkning till Syrien i form av bland annat stridsvagnar, kanoner och fler militärer de senaste dagarna.

Minst nio civila, varav sex barn, dödades i Aleppoprovinsen på måndagen. Dagen före dödades minst 20 personer i regeringsoffensiven, som bland annat syftar till att återta en viktig motorväg som förbinder Aleppo med Damaskus.

Hundratals människor har dödats, och omkring 690 000 har flytt mot den turkiska gränsen under den senaste offensiven enligt FN, som vädjat om ett eldupphör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet