Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Allt fler på flykt efter regimens offensiv i nordvästra Syrien. Läkare på plats berättar för SVT om hur sjukhus bombats.

En halv miljon på flykt i nordvästra Syrien

Uppdaterad
Publicerad
Den syriska regimen och dess allierade Ryssland har under den senaste veckan trappat upp striderna i provinsen Idlib. Just nu befinner sig mer än en halv miljon människor är på flykt i området. Enligt FN är 80 procent av dem kvinnor och barn.

Idlib har sedan början av det syriska kriget kontrollerats av olika rebellfraktioner, till och från radikala islamistiska grupper. Hit har också hundratusentals flyktingar från andra delar av Syrien sökt sig. Under den senaste månaden har den syriska regimen, som vill återta kontrollen i området, tillsammans med ryska stridsflyg attackerat ett stort antal städer inför marktruppernas förflyttningar.

Mest kvinnor och barn

Enligt FN har fler än 500 000 människor flytt undan kriget i Idlib under de senaste två månaderna. De flesta är kvinnor och barn. Enligt Rädda barnen tvingas just nu 6000 barn till flykt varje dag.

De flesta flyktingarna hamnar i provisoriska läger vid gränsen till Turkiet som är stängd för flyktingarna.

– Förhållandena är inte värdiga. Det är översvämningar, bara några plusgrader och det finns varken tillgång till mat, vatten eller sjukvård på det sätt som man skulle önska säger Jessika Gustavsson på Rädda barnen.

Fler än 500 flygangrepp

Enligt läkaren Wasel Al Jark på plats i Idlib har flygangreppen ökat markant under de senaste dagarna.

– Gårdagen var den värsta sedan kriget började för nio år sedan. Fler än 500 bomber släpptes i det här området, säger Wasel Al Jark till SVT.

”Sjukhus bombas”

Enligt Wasel Al Jark har fler än 45 sjukvårdsinrättningar bombats i området och han liksom flera andra läkare tvingas nu att arbeta under mycket enkla förhållanden i provisoriska inrättningar. Under de senaste dagarna har arbetet varit intensivt då cirka hundra personer skadats varje dag, säger han.

Rädslan är dock att striderna nu kommer att eskalera i takt med att regimen närmare sig provinsens huvudstad med nästan en miljon invånare.

– Risken är stor att mellan 60 och 70 procent av de boende där kommer att tvingas att fly under de kommande dagarna, säger Wasel Al Jark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet