Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Syriska regimstyrkor har är nu i norra Syrien. Foto: Reuters/grafik: Eva EliassonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Syriska styrkor på plats för att möta turkisk offensiv

Uppdaterad
Publicerad

De syriska styrkor som har skickats för att möta Turkiets offensiv nådde vid lunchtid staden Tabqa i Syrien, 50 kilometer till väster om Raqqa. Det rapporterar den syriska statskontrollerade nyhetsbyrån Sana.

Enligt nyhetsbyrån har även byar i närheten av Raqqa intagits av syriska styrkor.   

Efter att USA:s president Donald Trump beordrat ett tillbakadragande av nästintill samtliga amerikanska trupper från norra Syrien meddelade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att turkiska trupper och landets oppositionella syriska allierade står redo att attackera syrisk-kurdiska staden Manbij.

Donald Trumps beslut att överge en bas i staden Ain Issa ska enligt Washington Post baseras på uppgifterna att turkisk militär tagit kontrollen över en närliggande motorväg, vilket förhindrade amerikanska förnödenheter att nå Syriska demokratiska styrkorna (SDF) i området – vilket är den kurdiska styrka som hjälpte USA att besegra IS.

Omkring 1000 personer

USA:s försvarsminister Mark Esper säger till CBS News att man drar tillbaka landets trupper, omkring 1 000 personer, då man fruktar att SDF kan nå en överenskommelse med Syrien och Ryssland, vilket skulle kunna medföra att amerikanska trupper i området hamnar i korselden.

”Vi har amerikanska trupper som troligtvis hamnar mellan två motsatta arméer som avancerar och det är en väldigt ohållbar situation”, säger Esper till tv-kanalen, enligt Washington Post, och fortsätter:

”Så jag pratade med presidenten i går kväll efter diskussioner med resten av det nationella säkerhetsrådet, och han bestämde att vi skulle börja medvetet dra tillbaka styrkorna i norra Syrien”.

Enligt Reuters kan USA dra tillbaka samtliga trupper från regionen inom bara några dagar.

”Kan hjälpa IS att återvända”

Frankrike och Tyskland, som slutat sälja vapen till Turkiet, meddelade under söndagen att de kommer att intensifiera arbetet för att få ett slut på den turkiska offensiven, det rapporterar Reuters. Enligt Frankrikes president Emmanuel Macron för offensiven med sig stora humanitära risker, som i värsta fall kan ”hjälpa Islamska staten att återvända i regionen”.

Under söndagen ska Angela Merkel ha pratat med Turkiets president Tayyip Erdogan i telefon, och då uppmanat till ett avslut på offensiven.

”Kanslern talade för ett omedelbart slut på den militära operationen”, säger en talesperson för Merkel, enligt Politico.

Flera dödade

Exakt hur många som dött sedan offensiven inleddes förra veckan är oklart. Enligt Turkiet har 440 kurdiska soldater dödats och fyra turkiska soldater. Enligt SDF har 56 av deras soldater dött. FN uppskattar att mer än 130 000 syrier har flytt. Det rapporterar AP.

Enligt Expressen träffades en konvoj med journalister av turkiska flygbomber under söndagen. Enligt SDF som eskorterade konvojen ska minst tre journalister ha dödats, hur många som skadats är fortfarande oklart. Enligt syriska människorättsobservatoriet dog 15 personer i attacken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turkiets offensiv i Syrien

Mer i ämnet