Turkiska styrkor på väg mot gränsen till Syrien, där Turkiet driver en offensiv mot huvudsakligen kurdiska områden. Foto: TT/AP

IS-anhängare uppges ha flytt efter strider

Uppdaterad
Publicerad

Över 130 000 människor har tvingats lämna sina hem sedan Turkiet inledde sin militäroffensiv i nordöstra Syrien.

Hundratals anhöriga till IS-medlemmar uppges samtidigt ha lyckats fly från ett läger till följd av striderna.

Turkiet och den turkstödda milisen Syriens nationella armé (SNA) fortsatte tidigt på söndagsmorgonen anfallet mot den syriska staden Ras al-Ayn som ligger vid den turkiska gränsen, berättar en reporter vid nyhetsbyrån Reuters som är på plats. Turkiet har sagt att man tagit kontroll över staden, vilket har förnekats från kurdiskt håll.

Samtidigt har hundratals personer flytt från ett läger i Ain Issa i nordöstra Syrien, enligt uppgifter från det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien, och från kurdiska grupper.

Turkiets offensiv i Syrien

Det rör sig om kvinnor som är anhängare till IS och deras barn, enligt SOHR. Representanter för kurdiska myndigheter uppger att det handlar om 785 personer som har lyckats ta sig ut ur lägret efter anfallet.

Mustafa Bali, talesman för kurdiskt ledda SDF-styrkorna i norra Syrien, har på Twitter publicerat en bild på vad han uppger vara rymningen.

”Nästan alla misstänkta IS-anhängare har flytt lägret”, skriver han.

”Humanitär katastrof”

På bara några dagar har tusentals människor tvingats på flykt sedan militäroffensiven inleddes i onsdags. 130 000 civila har tvingats lämna sina hem, enligt FN. För Ahmed Naso, hans fru och deras tre barn är det osäkert om de kan återvända hem.

– Vi vill inte ha krig, vi vill bara ha fred. Vi har upplevt krig förut och tvingades även då att fly bombningarna, säger han till nyhetskanalen Al Jazira.

Tusentals människor har tagit sig till al-Hasakah, en provins som sedan tidigare är hem för civila som tvingats på flykt.

– Tusentals familjer har lämnat och området är på gränsen till en humanitär katastrof, säger 26-årige Suwar al-Issa som också lämnat Ras al-Ayn.

Svårt att nå ut

Hjälporganisationer på plats har svårt att nå ut till drabbade och den danska kyrkans hjälporganisation tvingas på grund av säkerhetsläget att avbryta alla insatser i nordöstra Syrien. Organisationen har i området arbetat med nödhjälp, dricksvattensystem, skolor och med att informera om landminor och oexploderad ammunition, rapporterar Ritzau.

-Det är självklart på grund av militärinsatsen och de turkiska bombningarna i området, där vi också har varit aktiva med nödhjälp, säger Jonas Nøddekær, internationell chef hos Folkekirkens Nødhjælp.

Turkiets offensiv inleddes kort efter att USA valt att dra tillbaka sina styrkor från området. Antalet dödsoffer stiger, minst 28 civila har dödats i flygangrepp, granatbeskjutning och eldgivning sedan i onsdags.

Många har sett USA:s beslut att dra styrkor från området som ett sorts godkännande av offensiven, något som har förnekats från amerikanskt håll.

Fakta: Nordöstra Syrien

Den kurdiskkontrollerade regionen Rojava i nordöstra Syrien spänner över ett cirka 50 000 kvadratkilometer stort område. Kurdiska myndigheter har upprättat ett autonomt styre i regionen. Den kurdledda milisen Syriens demokratiska styrkor (SDF), som hittills har fått uppbackning av den USA-ledda alliansen mot terrorrörelsen IS, har den militära kontrollen.

Sedan augusti har både USA och Turkiet patrullerat längs en runt 30 kilometer bred buffertzon intill den turkiska gränsen. De senaste dagarna har dock USA dragit tillbaka styrkor från flera områden – något som började ske redan måndagen den 7 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turkiets offensiv i Syrien

Mer i ämnet