Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) vill ha handling mot Turkiet Foto: Wiktor Nummelin,TT / AP, TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

EU:s utrikesministrar fördömer Turkiets offensiv

Publicerad

EU:s utrikesministrar är överens om att fördöma Turkiets offensiv i Syrien. Ett gemensamt vapenembargo ska ses över på tjänstemannanivå. Turkiets president Erdogan avfärdar budskapet och säger att Turkiet inte ger upp offensiven oavsett vad någon säger.

I ett gemensamt uttalande skriver utrikesministrarna att de är överens om att ”fördöma Turkiets militära agerande som allvarligt underminerar stabiliteten och säkerheten i hela regionen.”

Vissa länder, som Tyskland och Frankrike, har redan beslutat sig för att sluta sälja vapen till Turkiet, något som uttalandet noterar. I uttalandet står även att ”medlemsstaterna åtar sig att ha starka nationella positioner när det gäller sin vapenexportpolitik till Turkiet”.

”Sätta handling bakom orden”

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) har drivit linjen om att inte bara fördöma Turkiets offensiv, utan också agera.

– Från svensk sida är det oerhört viktigt att vi inte bara har ett fördömande, utan också att vi på något sätt visar att vi är beredda att sätta handling bakom orden, sade Ann Linde på väg in till mötet, enligt TT.

Sveriges hållning i frågan får kritik av Turkiets ambassadör i Sverige.

– Vi är besvikna på att Sverige ligger i framkant i EU om sanktioner mot Turkiet, sa han på en pressträff på måndagen.

Införandet av sanktioner ses över

Senare i veckan ska en arbetsgrupp koordinera och se över de olika EU-ländernas positioner. Utrikesministrarna vill också att ett ministermöte hålls inom den USA-ledda internationella koalitionen mot terrorrörelsen IS.

Enligt AP ska EU-länderna också förbereda sanktioner mot turkiska företrädare och företag som är inblandade i den kontroversiella olja- eller gasborrningen i Medelhavet, utanför Cypern.

Erdogan avfärdar

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan avfärdar kategoriskt uttalandet från EU:s utrikesministrar.

”Turkiet kommer inte att ge sig och ge upp offensiven i Syrien oavsett vad någon säger. Vi backar inte”, uppger Erdogan i ett uttalande till nyhetsbyrån Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turkiets offensiv i Syrien

Mer i ämnet