• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal i Bergsjödalen i Västra Götalands län med kraftig rökutveckling som följd, röken sprider sig i syd-sydvästlig riktning. Alla i området uppmanas att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Lyssna på Sveriges Radio för mer information. Industribrand i Bergsjön

Resenären Anne Backström kom till Arlanda fem i morse och stod i timmar i kö utan att få besked om hur hon ska ta sig vidare till sonen i USA. Foto: SVT

27.000 drabbas av strejken i dag

Uppdaterad
Publicerad

Flygstrejken har nu pågått i tre dagar. Hittills har omkring 50.000 resenärer påverkats och över 400 avgångar ställts in. Pilotfacket och arbetsgivaren är tillbaka vid förhandlingsbordet men om inte parterna kommer överens räknar SAS med att ställa in ytterligare 230 avgångar under morgonen. Ytterligare 27.000 passagerare påverkas.

Många är strandade på olika semestermål runt om i Europa. Sedan i fredags när strejken bröt ut har flyget hem till Sverige stoppats för 8.500 resenärer. Och drygt 40.000 charterresenärer, fotbollsfantaster och andra med destinationer ut i Europa sitter strandade på framförallt Arlanda flygplats där SAS flesta avgångar utgår i från.

Trots att SAS har bemannat upp finns ingen chans att hinna boka om och lösa kaoset på plats. Trötta och uppgivna resenärer får köa i upp till sex timmar för att kunna boka om sina biljetter.

Passagerare råds att inte åka ut till flygplatserna för att boka om biljetterna, utan att kontakta SAS hemifrån, säger Swedavia till SVT Nyheter under vår livesändning.

– Vi håller verkligen tummarna för att parterna kan enas så fort som möjligt. Det här drabbar många som ska ta semester, säger Ulf Wallin, presschef på Swedavia till SVT Nyheter.

Köerna ringlar långa på Arlanda

På Arlanda ringlar köerna långa redan tidigt på morgonen, och resenären Anne Backström avfärdar rådet att ringa och boka om biljetterna.

– Många har stått i telefonkö i fem-sex timmar utan att komma fram, det känns ju inte så jättetryggt. Det gör mig och väldigt många i den här kön väldigt irriterade, säger hon till SVT Nyheter.

Anne Backström har befunnit sig i tre timmar på Arlanda, och vittnar om att köerna står stilla och att SAS inte bemannat upp nog för den anstormning som sker.

– Vad man kan önska är att det kunde finnas bättre framförhållning och att diskarna härute i alla fall skulle kunna vara fullbemannade. Nu känner man sig helt hjälplös, och så förlorar man tid och pengar.

Förhandlingar kollapsade i natt

Vid 01.30-tiden natten till måndag kom beskedet att förhandlingarna mellan parterna avbrutits. De hade då suttit i förhandlingar i 17 timmar.

– Vi har under de här 17 timmarna fått ett nytt bud från de statliga medlarna, den andra i ordningen. Vi på arbetsgivarsidan har tackat ja till den hemställan, trots att den innebar eftergifter från vår sida, säger Mattias Dahl, vd för Svenska Flygbranschen.

Svensk Pilotförening kommenterar läget så här i ett SMS till SVT Nyheter:

”SPF och SAS är ännu inte eniga. SPF hoppas nå en lösning. Parterna förhandlade till sent in på natten utan att nå en lösning.”

SPF skriver vidare att man inte kan kommentera förhandlingarna i övrigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pilotstrejk

Mer i ämnet