Att införa servicekontor på fler orter och därmed öka närvaron kan bidra till upprätthålla förtroende och legitimitet för de statliga myndigheterna. Foto: Anders Wiklund/Lars Schröder/TT

28 nya servicekontor ska öppna i hela landet

Publicerad

Regeringen och samarbetspartierna C och L är överens om att öppna 28 nya servicekontor för att öka den statliga närvaron i hela landet.

– Det finns behov av att stärka det här förtroendet, säger civilminister Lena Micko (S) på en pressträff.

I dag finns 116 servicekontor runt om i landet som erbjuder service från bland annat Försäkringskassan, Skatteverket och Pensionsmyndigheten.

Nu är regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna överens om att öppna ytterligare 28 kontor som ska placeras från Boden i norr till Sölvesborg i söder. Utöver detta ska mellan fem och sex kontor öppna i Stockholm, Göteborg och Malmös storstadsområden.

”Viktigt för att hålla ihop samhället”

– Lokal statlig närvaro är viktigt för att hålla ihop samhället och för att upprätthålla förtroende och legitimitet för de statliga myndigheterna. Det finns behov av att stärka det här förtroendet, säger civilminister Lena Micko (S).

Beslutet om att öppna nya kontor grundas i en statlig utredning ledd av landshövding Sven-Erik Österberg som lämnades över till regeringen i december 2020.

Utredningen föreslog även att fler statliga myndigheter ska kunna öppna upp sin verksamhet på servicekontoren. Det skulle till exempel kunna handla om CSN, Kronofogden och Trafikverket.

Mobila servicekontor kan bli verklighet

Man föreslog även att mobila servicekontor skulle kunna upprättas. Nu får statens servicecenter i uppdrag att utreda hur detta ska kunna gå till.

– Vi kommer att arbeta vidare med att förbättra serviceutbudet. Min ambition och politiska vilja är att vi ska fortsätta utveckla den här verksamheten som har ett stort stöd i vårt land.

Här öppnas de nya statliga servicekontoren

De nya servicekontoren öppnas i Askersund, Boden, Borgholm, Eskilstuna, Filipstad, Finspång, Helsingborg, Jönköping, Laholm, Linköping, Lysekil, Nordmaling, Norrköping, Nynäshamn, Stenungsund, Södertälje, Sölvesborg, Tingsryd, Uppsala, Växjö, Ånge, Åre och Östhammar.

Ytterligare fem till sex kontor ska öppnas i Stockholms, Göteborgs, och Malmös storstadsområden.

Kontoren i Eskilstuna, Helsingborg, Jönköping, Linköping, Norrköping, Södertälje, Uppsala och Växjö samt minst ett kontor i vardera storstadsområde ska öppna i eller i direkt anslutning till ett socialt utsatt område.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.