Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Så kan du tänka kring covidvaccineringen

Uppdaterad
Publicerad

Senaste veckan har antalet covidfall ökat – men det är för tidigt att säga om det är en mindre topp eller rejäl uppgång att vänta.

Samtidigt rekommenderas inte alla ta en påfyllnadsdos, och det kan vara svårt att avgöra hur man ska tänka inför kommande julhelg. SVT har pratat med Folkhälsomyndigheten, som svarar på tre frågor om vaccinering och vad som gäller.

Världshälsoorganisationen, WHO, varnade på torsdagen för en tidig start på influensasäsongen i Europa. Samtidigt finns en ökad oro över RS-virus och ett fortsatt hot från covidviruset.

Även här i Sverige ökar luftvägsinfektionerna nu, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– Man kan säga att alla tre sjukdomarna ökar nu. När det gäller RS-virus har vi passerat det vi kallar epidemistart, det är så pass många fall att vi nu kallar det för en epidemi. För influensa är vi inte riktigt där än men det ökar definitivt. Covid också, men där har vi inte den klassificeringen, säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Generellt är det alltså en bra säsong för luftvägsvirus att spridas nu. När det kommer till influensa och covid-19 finns det rekommendationer om vaccin, men dessa gäller inte alla. Så den som planerar ett julfirande med äldre nära och kära kan behöva tänka till.

I klippet svarar Sara Byfors på tre frågor om hur du kan tänka kring påfyllnadsdos och smittrisk inför julfirande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.