Nu mister 300 personer jobbet när en ny fabrik i Arvika läggs ner.
Produktionen av solceller har ökat mycket kraftigt, globalt sett, under de senaste åren. Men det medför inga lysande utsikter för mindre tillverkare. Montering av celler i vädertåliga solpaneler, som säljs till bland annat småhusägare, kan göras till låga kostnader i Asien.
-Enligt vad som sägs i branschen är det några få, väldigt stora företag som lyckas bäst – och sänker priserna. Nackdelen är att mindre tillverkare och nya tekniker, har svårt att komma med i matchen, säger Anders Hagfeldt, professor i fysikalisk kemi vid Uppsala universitet.
Statliga insatser
På onsdagen kom beskedet att norska REC-gruppen vill stänga fabriken i Glava, utanför Arvika, som startades 2002. Den sista etappen invigdes i fjol. Fabriken, som heter Scanmodule, är kommunens näst största företag med 300 anställda.
Arvika kommun hoppas att någon vill ta över anläggningen, för att fortsätta bygga solpaneler eller göra något annat. Men solenergibranschen är tuff.
-Alla solceller som används är subventionerade. Det bygger på statliga insatser. I Tyskland, till exempel, kan man säga att köparen får betalt för att leverera el ut på nätet, beskriver Anders Hagfeldt.
Hård prispress
Solceller till panelerna görs framförallt av kisel. Det är en dyr produktion, som i REC:s fall sker på en fabrik i nordnorska Narvik.
-Kisel finns det mycket av i naturen, bland annat i sand och berg. Men i cellerna behövs ren kisel, och det kostar att få fram, säger Anders Hagfeldt.
Det är en anledning till att prispressen blir hård i nästa led, där cellerna monteras i paneler. REC håller på att starta en ny fabrik i Singapore, som ska ersätta den svenska. Kapaciteten där blir nästan fyra gånger så hög som i Glava.
TT