Foto: John Major / TT

37 anmälningar om sexuellt tvång och övergrepp på barn och unga vuxna inom hjälporganisationen SOS Barnbyar

Uppdaterad
Publicerad

Under 2016 gjordes 37 anmälningar om sexuellt tvång och övergrepp inom hjälporganisationen SOS Barnbyar. Anmälningarna gäller övergrepp på barn och unga vuxna. Personal har varit förövare, enligt SOS Barnbyar.

– Offren är antingen barn eller unga vuxna, uppger organisationen till SVT Nyheter.

Efter anklagelser om sexuella övergrepp inom den brittiska hjälporganisationen Oxfam har SVT Nyheter frågat andra hjälporganisationer om det förekommit sexuella trakasserier eller övergrepp som kan relateras till deras biståndsarbete.

SOS Barnbyar uppger att det förekommer anmälningar om övergrepp på barn och unga vuxna. Förövarna är personal, säger SOS Barnbyar till SVT Nyheter.

– Offren är antingen barn eller unga vuxna i vår verksamhet, säger pressansvarig Cecilia Bergling Naucler.

Men SOS Barnbyar vill inte uppge fler detaljer om fallen, utan hänvisar till sekretess.

”Allvarlighetsgraden varierar”

Under 2016 inkom 37 anmälningar om sexuellt tvång och övergrepp. ”Allvarlighetsgraden varirerar”, enligt SOS Barnbyar.

Den pressansvariga berättar att vid misstanke om allvarliga övergrepp görs anmälan till polis och rättsväsende, i enlighet med landets rådande lagstiftning.

Däremot har SOS Barnbyars internationella federation inga indikationer eller rapporter om sexköp.

Ingen svensk personal

Anmälningarna gäller inte svensk personal, utan federationen som helhet, uppger SOS Barnbyar.

– Vi hjälper barn under väldigt lång tid. Vi har inte svensk personal. Vi anställer alltid lokalt, säger Cecilia Bergling Naucler.

Vid misstanke om att personal begått övergrepp stängs personal av under utredning. Skulle personal visa sig vara skyldiga till övergrepp förlorar den anställde sin tjänst i enlighet med SOS Barnbyars policy, uppger organisationen.

SVT Nyheter avslöjade

På tisdagen avslöjade SVT nyheter att tio personer inom den internationella hjälporganisationen Läkare utan gränser har fått sina kontrakt avslutade efter utredning om sexuella trakasserier och sexuella övergrepp under 2016.

Ytterligare nio personer hade varnats eller stängts av efter utredning samma år.

På onsdagen meddelade Läkare utan gränser att under 2017 hanterade organisationen 24 fall av sexuella trakasserier och övergrepp som resulterade i att 19 personer avskedades, enligt Reuters.

Fakta SOS Barnbyar

SOS Barnbyar (SOS Children’s Villages) är en internationell federation som är verksam i 135 länder. Totalt har SOS Children’s Villages ca 36.650 anställda.

År 2017 fick drygt 80 00 barn familjebaserad omsorg i våra barnbyar (dygnet-runt omsorg) och 496 377 barn och vuxna fick stöd i våra familjestärkande program.

Organisationen bildades i Innsbruck i Österrike 1949 och beskriver sig som världen största ”non-governmental” organisation som fokuserar på att hjälpa föräldralösa barn och utsatta familjer.

Källa: SOS Barnbyar

Så svarade hjälporganisationerna i SVT:s undersökning

Fråga:

– Har organisationen haft några indikationer, alternativt misstankar och/eller utredningar angående sexköp, sexuella övergrepp, sexuella kränkningar och/eller sexuella trakasserier som gäller er personal/frivilligarbetare som kan relateras till deras biståndsarbete?

Rädda Barnen

”Gällande den internationella organisationen, Save the Children, har det rapporterats om 31 anklagelser gällande trakasserier, handlingar som riktats från personal mot annan personal, vilket även ni har rapporterat om.  Dessa anklagelser utreddes under år 2016 och 2017 och resulterade i avskedanden såväl som andra reprimander. Inget av fallen gällde övergrepp mot barn.”

Röda Korset

”Vi har inte fått någon anmälan eller något annat som har gett oss anledning att undersöka den typen av brott som du beskriver när det gäller vår personal i fält.

Inom vår nationella verksamhet i Sverige, som omfattar knappt 400 anställda och tusentals volontärer, har vi de senaste åren vid ett par tillfällen utrett möjliga sexuella trakasserier. ”

Plan International

”När det gäller vår internationella federation håller vårt huvudkontor på att sammanställa och kontrollera statistik på global nivå. Vi ser ytterst allvarligt på det som har inträffat och har nolltolerans mot alla former av sexuella övergrepp, trakasserier, utnyttjanden och maktmissbruk.”

Sida

”Sida har inte haft något ärende i personalansvarsnämnden som handlar om sexuella trakasserier de senaste fem åren.

Sida har inte heller haft några andra anmälningar/misstankar angående sexköp, sexuella övergrepp, sexuella kränkningar eller trakasserier riktade mot vår egen personal de senaste åren.”

Läkarmissionen

”Vi har inga sådana indikationer. Och vi hoppas ju att det också är sant. Vi har naturligtvis policys om att sådant inte får förekomma och visselblåsarhantering, men vi vet ju också att det inte alltid skyddar.”

UNHCR

Vi har en oberoende intern utredningsavdelning för misskötsel och under 2017 blev två personer uppsagda för sexuella trakasserier, samt en person som gjort sig skyldig till sexuellt övergrepp under 2016. En utredning pågår även för ett fall av sexuellt övergrepp som ska ha skett under 2017. UNHCR har en personalstyrka på över 10.000 personer och arbetar i 130 länder. I de fall där sexuella trakasserier eller övergrepp bevisas avskedas förövaren och fallet överlåts till nationella myndigheter för åtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.