Medarbetare på Storbritanniens största hjälporganisation Oxfam anklagas för sexköp. Foto: TT

Oxfams vice vd avgår under prostitutionsskandal

Uppdaterad
Publicerad

Vice vd:n för Storbritanniens största biståndsorganisation Oxfam avgår.
Bakgrunden är en nyligen uppdagad prostitutionsskandal i Haiti från 2011, där medarbetare i Oxfam var inblandade.

Efter att brittiska The Times rapporterat om att Oxfam försökt mörklägga att personal anlitat unga prostituerade i Haiti efter jordskalvet 2010 har skandalen växt. Uppgifter har kommit fram att mer än 120 människor som arbetar för landets ledande hjälporganisationer har anklagats för sexuella övergrepp senaste året och i Oxfams fall i Haiti misstänks flera av offren vara minderåriga.

Landschef köpte sex

Storbritanniens regering gick ut i helgen och uppmanade samtliga hjälporganisationer som får ekonomiskt stöd att arbeta hårdare med att motverka sexköp – annars kan biståndspengarna dras in. Efter hotet om indragna pengar möttes biståndsminister Penny Mordaunt och företrädare för Oxfam i dag.

2011 fick sju manliga biståndsarbetare lämna Oxfam, utan att allmänheten fick reda på detaljer om vad som låg bakom. Bland andra avgick landschefen för Oxfams arbete i Haiti och fick senare ett nytt toppjobb i en annan biståndsorganisation. Enligt The Times fick han avgå efter att han erkänt att han köpt sex i Haiti.

Avgår med omedelbar verkan

Nu lämnar Oxfams vice vd Penny Lawrence sin post, meddelade organisationen under måndagen.

Penny Lawrence säger i ett uttalande om anklagelserna mot Oxfam, inklusive sexköp:

– Jag skäms för att det hände under min tid som programchef och jag tar mitt fulla ansvar, säger hon.

Hon skriver att hon är ledsen för skadan som detta orsakat Oxfams anhängare, biståndssektorn och framför allt de människor som varit beroende av dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer