En Oxfam-skylt i Haiti från åren då hjälpinsatsen pågick Foto: TT

Sida fryser stöd till skandaldrabbad hjälporganisation

Uppdaterad
Publicerad

Svenska biståndsorganisationen Sida fryser tills vidare alla bidrag till hjälporganisationen Oxfam som de senaste dagarna skakats av avslöjanden om att biståndsarbetare köpt sex i Haiti efter jordbävningskatastrofen 2010.
– Det är skrämmande att detta kunnat pågå under så lång tid, säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin.

Vice vd:n för Storbritanniens största biståndsorganisation Oxfam avgick i veckan sedan en prostitutionsskandal i Haiti avslöjats. Flera medarbetare, bland dem landchefen, har anklagats för att ha köpt sex i Haiti efter jordbävningskatastrofen 2010.

Mörkades

2011 fick landchefen och sex andra manliga medarbetare lämna Oxfam, utan att allmänheten fick veta anledningen. Landchefen kunde därefter få ett annat toppjobb inom en annan biståndsorganisation.

Landchefen figurerade redan 2008 som projektledare i ett projekt som svenska biståndsorganet Sida betalade ut sex miljoner i stöd till. En Sida-medarbetare, som kände till mannens beteende, varnade då sin chef, vilket Dagens Nyheter var först att berätta om. Chefen tog kontakt med Sidas jurister, men av oklara anledningar betalades pengarna ut ändå. Hanteringen ska nu utredas av Sida.

– Vi undersöker nu vad Sida gjorde då och om Oxfam kontaktades, vilket självklart ska ske, säger Carin Jämtin i ett pressmeddelande.

Sida skriver att organisationen har infört nya rutiner och att det som hände 2008 inte skulle kunna inträffa i dag.

280.000 människor drabbas

Sida fryser också alla bidrag till Oxfam under den tid som den brittiska utredningen av Oxfam pågår.

– Det innebär att 280.000 människor som är i behov av humanitärt stöd drabbas. det är oerhört tråkigt. Och det ena lidandet måste vägas mot det andra, säger Susanne Mikhail Eldhagen, chef för humanitärt bistånd på Sida, i en kommentar till Dagens Nyheter.

Sida kräver att Oxfam redovisar hur de angriper problemet innan det kan bli aktuellt med förnyat svenskt biståndsstöd till organisationens arbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer