Foto: TT

39-åringen ska ha haft IS-filmer på Facebook

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som misstänks för terrordådet i Stockholm ska ha lagt ut två filmer med terrorgruppen IS på sin Facebooksida. Samtidigt ska han ha gillat en blodig bild efter terrorattacken mot Boston Marathon.

Nu har han hörts av polis – men det är oklart hur han ställer sig till misstankarna.

Fyra personer dog och tio vårdas fortfarande på sjukhus efter terrordådet på Drottninggatan i centrala Stockholm på fredagen. Strax efter attentatet greps en man, som nu är på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord.

Enligt vice åklagare Hans Ihrman är den anhållne en 39-årig man från Uzbekistan.

– Ingenting säger att vi har fel person, tvärtom stärks misstankarna vartefter utredningen fortskrider. Vi kan fortfarande inte utesluta att fler personer är inblandade, sade rikspolischef Dan Eliasson vid en pressträff på lördagen enligt TT.

Enligt Säpochefen Anders Thornberg förekommer inte den gripne mannen i några aktuella ärenden hos Säpo. Däremot finns underrättelser från i fjol, men de uppgifterna ska inte ha gått att belägga.

LÄS MER: Fattigdom i Uzbekistan – en grogrund för terrorism

IS-video på Facebook

En poliskälla har för SVT Nyheter identifierat den misstänkte med namn och födelsedatum. Det rör sig om en man, vars postadress är listad hos en kvinna i Spånga norr om Stockholm.

En man med samma namn har en Facebooksida, vars innehåll inte längre är tillgängligt. När innehållet gick att läsa tidigare på lördagen stod det att mannen bodde i Stockholm och att han var vän med kvinnan som 39-åringens postadress står listad hos.

På sidan fanns en video med terrorgruppen IS ledare Abu Bakr al-Baghdadi utlagd och personen hade gillat en blodig bild tagen efter bombdåden Boston Marathon 2013, då tre människor dog och 185 personer skadades.

LÄS MER: Polisuppgifter: Sprängämnen hittade i lastbilen

Inget extremt på sidan

Terrorforskaren Magnus Ranstorp vid svenska Försvarshögskolan var inne på Facebooksidan när den fanns tillgänglig på fredagskvällen. Han säger att inget på sidan tyder på extremism.

– Man ser inget med extremism bland de vänner eller de bilder han hade. Det var väldigt få inlägg. Han hade två IS-filmer, en av dem handlade om att glorifiera kalifatet. Det var inget mer som stack ut. Filmerna var heller inte våldsamma, den ena videon var mer en hyllning till IS, säger han till SVT Nyheter.

Enligt Magnus Ranstorp finns det många Facebooksidor med betydligt mer radikalt material än 39-åringens.

– Det är ingenting som direkt säger att här finns det jättestort fog för misstanke. Självfallet spetsar man öronen, men oftast är de här killarna ”full on”, det finns många som har mycket mer material där det är tydligt att de inte bara är intresserade utan även sympatiserar djupt med IS.

LÄS MER: Detta vet vi om attacken

Har hörts av polis

Under lördagen har polisen hållit ett första förhör med 39-åringen.

– Jag kan bekräfta att det hållits ett förhör, säger hans advokat Johan Eriksson till Aftonbladet.

Han vill inte säga hur 39-åringen ställer sig till misstankarna.

– Jag har belagts med yppandeförbud och vill därför inte lämna några uppgifter över huvud taget just nu, säger Johan Eriksson till Aftonbladet.

LÄS MER: Här började vansinnesfärden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.