40 år bakom lås och bom

Publicerad

Sveriges mest ökände bankrånare Lars-Inge Svartenbrandt, numera Lars Ferm, har vid 63 års ålder återigen gripits, misstänkt för rånet mot Swedbanks kontor i Säter igår.

Svartenbrandt var tolv år när han sattes på ungdomsvårdsskola och han dömdes till fängelse första gången som sjuttonåring, 1962. Därefter följer en lång rad brott och straff och han har suttit bakom lås och bom i mer än 40 år av sitt liv.

1972 var han delaktig i den spektakulära rymningen från Kumla-bunkern tillsammans med 15 andra fångar, bland andra Miro Baresic, därefter har han rymt i en sopbil, huggit ned en vakt med en skarpslipad tandborste, rånat posten på Döbelnsgatan i Stockholm och i samband med det skjutit tre poliser.

Rånat banker och postkontor
1999 sköt han mot poliser igen, i Linköping, och han är dömd bland annat för att ha rånat flera banker och postkontor, ett systembolag och en bensinstation. Lars-Inge Svartenbrandt har även tagit gisslan vid ett rån och dömts till ett års fängelse för misshandel av sin före detta fru.

Han har många gånger gjort offentlig avbön och lovat att han ska hålla sig inom lagens råmärken, men gång på gång misslyckats. Han har kallats ”Sveriges farligaste man”, vårdats på rättspsykiatrisk avdelning vid Säters sjukhus i närmare ett decennium och kallat sig själv ”den obotlige psykopaten”, han har blivit troende, skrivit böcker och hållit föreläsningar.

Lars-Inge Svartenbrandt har även med stolthet beskrivit sina ”yrkeskunskaper” i ett jobb han alltså ännu inte verkar ha pensionerat sig ifrån.

Nina Löfgren

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svartenbrandt

Mer i ämnet