Svartenbrandt i ”Veckans brott”

Uppdaterad
Publicerad

Lars-Inge Carlander, tidigare Svartenbrandt, var en av Sveriges mest notoriska återfallsförbrytare. Han spenderade mer än 40 av sina 70 levnadsår på anstalt, och de korta perioderna i frihet slutade ofta med nytt rån, snabbt gripande och ytterligare en volta i fängelse.

I SVT:s ”Veckans brott” från vintern 2015 gjorde man en djupdykning i ett av Svartenbrandts mest uppmärksammade rån, det mot postkontoret på Döbelnsgatan i Stockholms city 1979.

GW: Hänsynslös

– När han var ung och som mest aktiv var han en väldigt kapabel rånare, säger Leif GW Persson i programmet och beskriver Lars-Inge Svartenbrandt som en av de grövsta och mest hänsynslösa förbrytare som Sverige haft.

Vid rånet mot Posten på Döbelngatan uppträder Svartenbrandt och hans kumpan mycket brutalt mot personal och kunder. Under flykten i en stulen SAAB får man motorstopp mitt i rusningstrafiken.

När efterföljande poliser kommer i fatt och ska gripa dem öppnar rånarna eld med automatvapen. Samtliga poliser blir träffade, en av sju skott, men som genom ett under blir ingen dödad.

Skryter om skytte

I klippet intervjus Svartenbrandt på fängelset av Jan Guillou och skryter då om sitt goda skytte:

– Jag skjuter flera skott i polisbilens tak och räknar med att poliserna ska lägga sig ner och söka skydd. Man är helt tom på känslor och reagerar bara på synintryck och rörelser i ett sådant läge, säger Lars-Inge Svartenbrandt i intervjun.

– Det är rena tramset! Han skjuter vilt omkring sig och det är inte hans förtjänst att inte alla dör, säger Leif GW Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svartenbrandt

Mer i ämnet