Lars-Inge Svartenbrandt fotograferad av polisen 1972. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Frun: ”Värsta dagen i mitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

Lars Carlander, tidigare känd som Lars-Inge Svartenbrandt, var känd som en av Sveriges mest notoriska återfallsförbrytare. Igår omkom han i en lägenhetsbrand i Kopparberg.

En av sveriges mest kända återfallsförbrytare, Lars-Inge Svartenbrandt är död. Det var i går som polis och räddningstjänst larmades ut till en lägenhetsbrand i centrala kopparberg. När branden släckts kunde polisen konstatera att en person omkommit och att det var Lars Carlander, tidigare Lars-Inge Svartenbrant.

Kriminell sen barnsben

Hans liv kantades av kriminalitet och redan som 12-åring dömdes han till ungdomsvårdsskola och som 17-åring till sitt första fängelsestraff. Han dömdes för flera rån mot banker, postkontor och systembolag. Vid flera av rånen tog han gisslan och sköt även mot polis.

Han tillbringade mer än 40 år av sitt liv inlåst. men nästan lika ofta som han blev dömd lyckades han rymma. En av de mest spektakulära rymningarna var när han deltog i massflykten från Kumla Anstalten 1972.

Trots att han i maj skulle fyllt 71 år fortsatte han sin kriminella bana I somras åtalades ha för att ha hotat och försökt sparka poliser som skulle gripa honom i Kopparberg när han var misstänkt för bland annat grovt vapenbrott.Han tillbringade nästan 40 år av sitt liv i fängelse dömd för flera omskrivna rån. Så sent som i somras åtalades han för att ha hotat och försökt sparka poliser som skulle gripa honom i Kopparberg i maj förra året. Han var misstänkt för bland annat grovt vapenbrott.

De senaste åren har han bott i Kopparberg och hans fru skriver om det inträffade på sin blogg.

– För mig är det den värsta dagen i mitt liv. Jag kan inte i ord breskriva denna hemska hemska dag, skriver hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svartenbrandt

Mer i ämnet