400.000 muslimer firar id al-fitr

Publicerad

Fastemånaden Ramadan är slut. Från och med fredagen firar svenska muslimer högtidshelgen id al-fitr i tre dagar.

Omkring 400.000 personer med muslimskt ursprung i Sverige beräknas fira id al-fitr, en högtid som kan jämföras med julafton i den kristna världen. Då får muslimska barn presenter.

In i det sista rådde osäkerhet om firandet skulle inledas på fredagen eller lördagen. Men efter överlägg- ningar, månobservationer och konsulta- tion med europeiska muslimska förbund beslöts att inleda firandet i dag.

Formellt infaller fastebrottshelgen när den nymåne som markerar inledningen på en ny månad blir synlig – vilket betyder att den kan infalla på olika dagar på olika platser i värden.

Varar i tre dagar
Helgen som kan vara i tre dagar betraktas som en av de stora högtiderna för muslimer, då får muslimska barn presenter, ungefär som julklappar.
-Man bryter fastan vilket betyder att man äter gott och att familjen samlas. Men först på morgonen går man till moskén för att be och hälsa varandra, berättar Abdallah Salah, ordförande i Islamiska förbundet i Stockholm.

Förväntas ge allmosa
Fram till just den första morgonbönen har troende även möjlighet att lämna den allmosa som ska ges under ramadan. I Sverige rekommenderas en gåva på 60 kronor per person, enligt Salah. Allmosan, liksom fastan, ses som en solidaritetshandling med fattiga.

De flesta svenskar med muslimskt ursprung försöker ta ledigt från arbete eller studier under id al-fitr. I mångkulturella skolor som Rinkebyskolan i Stockholm och Rosengårdsskolan i Malmö planeras studiedagar eller kompensationsledighet just vid högtiden, så att barnen inte ska missa något i skolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer