400 vandrade för Malmös judar

Uppdaterad
Publicerad

Judars rätt att kunna röra sig på Malmös gator – utan att känna sig hotade – fick stöd i en manifestation.

-Vi har vandrat med budskapet att man ska våga ha kippan på huvudet och inte i ryggsäcken, säger demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP).

Uppskattningsvis 400 personer tågade på lördagen från synagogan i Malmö till Möllevångstorget några kvarter bort. Under promenaden syntes många judar med kippa på huvudet, men också Malmöbor med olika trosuppfattningar som bara gick med i ren solidaritet.

-Detta är en fråga för alla som tror på demokrati och allas lika värde. Vi ska aldrig vänja oss vid att någon trakasseras för att man har kippa på Malmös gator, sade Willy Silberstein, ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism.

Malmöbon Orit Dahlgren promenerade med en sjalett prydd med davidsstjärnan och sin hund.

-Egentligen vill jag slippa den här vandringen, det ska kännas som i New York eller någon annan stad där vem som helst kan gå hur som helst, säger hon till TT.

Orit Dahlgren har inte upplevt någon antisemitism mot sig själv.

-Jag har alltid en davidsstjärna utanför tröjan, men har aldrig upplevt något hot. Men jag vet andra som känner sig utsatta, och det är så trist. För alla ska ju kunna få trivas i denna underbara stad, säger hon.

I december 2009 avrådde Simon Wiesenthal-centret judar från att åka till Malmö. Anledningen: Rapporter om hot och attacker mot judar samt omdiskuterade uttalanden från Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (S). Då Lena Posner Körösi, vid Judiska centralrådet, uppmanade honom att delta i en vandring svarade Reepalu i ett pressmeddelande:

”Jag går gärna på en kippavandring för att visa mitt stöd för judarna i Malmö”.

Men under lördagen syntes han inte till. Stabschef Julia Janiec säger till TT att Reepalu hade förhinder på grund av en utlandsresa.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.