Foto: TT/SVT (Montage)

Terroriståtalet – det här vet vi

Uppdaterad
Publicerad

I april förra året gjorde Nationella insatsstyrkan två tillslag – ett i Akalla och ett i Strömsund. Det blev starten för det så kallade terroriståtalet där totalt sex personer till slut åtalades. Här är SVT Nyheters sammanställning av fallet.

I april 2018 slog Nationella insatsstyrkan in dörren till en lägenhet i Akalla i Stockholm, samtidigt gjordes ett tillslag i Strömsund, Jämtland.

Tre män – 46, 39 och 30 år gamla – anhölls misstänkta för förberedelse till terroristbrott. Enligt åklagaren hade de försett sig med kemikalier, chattat med IS-terrorister samt tagit del av bombinstruktioner. De är från Uzbekistan och Kirgizistan och nekar alla till brott.

Under utredningens gång tillkom misstankar mot ytterligare tre män som misstänktes ha skickat pengar till terrorgruppen IS. De har åtalats för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall och brukande av falsk urkund. Även de tre som misstänktes för förberedelse till terroristbrott har åtalats för detta brott.

Man, 46, från Uzbekistan

Den 8 mars dömdes mannen för förberedelse till terroristbrott till sju års fängelse samt utvisning. Tingsrätten ansåg att det fanns tillräckliga bevis för att mannen skaffat kemikalier som kan åstadkomma en sprängning, att han tagit del av en bombinstruktion, samt haft uppsåt att genomföra ett attentat i IS namn.

Domen överklagades och den 12:e juni friade Svea hovrätt mannen från åtalspunkten förberedelse till terroristbrott. 46-åringen döms däremot till fängelse för terrorfinansiering. Mannen har suttit i förvar hos Säkerhetspolisen i väntan på hovrätten dom.

Man, 30, från Kirgizistan

Dömd till fängelse i sex månader för brukande av falsk urkund och finansiering av särskilt allvarlig brottslighet. Sitter i förvar hos Säkerhetspolisen i väntan på besked från Migrationsverket om utvisning. Dömd till fängelse för terrorfinansiering vid Svea hovrätt.

Man, 39, från Uzbekistan

Stod åtalad för brott mot lagen om finansiering av särskilt allvarlig brottslighet, men friades av Solna tingsrätt den 8 mars 2019. Sitter, likt 30-åringen, i förvar hos Säkerhetspolisen i väntan på besked från Migrationsverket. Dömd till fängelse för terrorfinansiering vid Svea hovrätt.

Ytterligare tre män var ursprungligen åtalade i målet för terrorfinansiering. Två av dem fälldes och den tredje friades.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer