Robotansikte utskrivet av 3d-skrivare. Foto: AP/TT

Vad är AI – tre begrepp att ha koll på

Uppdaterad
Publicerad

Från science fiction till mobilen i fickan. Förväntningarna på AI – artificiell intelligens – är enorma, och det mesta som lanseras i form av appar, prylar och tjänster gör anspråk på att använda den senaste tekniken.

1. Vad menas med artificiell intelligens?

Det finns ingen vedertagen avgränsning för vad som är AI, artificiell intelligens.

Förenklat kan man säga att AI är ett annorlunda sätt att programmera datorer på. I stället för att ge exakta instruktioner till datorn om vad den ska göra, programmeras den till att förstå problem och lösa dem på egen hand.

2. Vad är skillnaden mellan specificerad AI och generell AI?

Den specificerade AI:n har en enda uppgift som är klart avgränsad.

Datorn matas med en stor mängd data och lär sig nya saker utan att programmeras om. Det används till exempel i självkörande bilar eller för tolkning av röntgenbilder. Det används också för att programmera robotar och kallas för maskininlärning.

Den generella AI:n (AGI) bygger på idén att en dator kan lära sig vad som helst, som vi människor, genom så kallad deep learning. Den kan matas med grundläggande information, men drar sen egna avancerade slutsatser. AGI:n är populär inom science fiction.

3. Vad är självmedveten AI?

Det är AI som blir medveten om sin egen existens och kan agera utifrån den insikten. Vissa forskare menar att detta är ett hot mot mänskligheten.

Diskussionen kring artificiell intelligens dök upp redan i datorernas barndom på 1950-talet då man talade om ”elektroniska hjärnor”. Begreppet singularitet  används ofta för att beskriva den tidpunkt då  maskinen blir tillräckligt ”smart” för att börja förbättra sig själv på ett sätt som människan inte kan kontrollera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.