Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag hade inte ens fått provjobba, de vet ju egentligen inget om mig”, säger Maria Sivsdotter om när hon snuvades på sin praktikplats. Se henne berätta mer i klippet. Foto: SVT

En halv miljon upplever sig utsatta – varje år

Uppdaterad
Publicerad

Totalt upplever ungefär 500 000 svenskar att de utsätts för diskriminering och över 300 000 utsätts för sexuella trakasserier på jobbet, enligt en ny rapport från Diskrimineringsombudsmannen.

Nu kräver DO lagändringar från regeringen för att stärka människors skydd mot diskriminering.

Skolmiljö och arbetslivet pekas ut som två problemområden i en ny rapport från Diskrimineringsombudsmannen. Barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar tillhör de som blir särskilt utsatta, enligt Lars Arrhenius, diskrimineringsombudsman.

Rapporten bygger till stor del på enkätundersökningar från olika myndigheter och enligt Arbetsmiljöverkets senaste arbetsmiljöenkät utsätts 305 000 personer för olika typer av sexuella trakasserier i arbetslivet. Framför allt gäller det personal inom vården och restaurangbranschen enligt Lars Arrhenius.

– Det vi också ser är att det är unga tjejer och kvinnor som utsätts för sexuella trakasserier i väldigt stor omfattning, säger Lars Arrhenius i Morgonstudion.

I arbetslivet utsätts människor också för att bli diskriminerade på grund av etnisk tillhörighet som hudfärg eller religion. Arbetssökande med arabiska/muslimska namn riskerar i större utsträckning än andra att diskrimineras i samband med rekryteringsprocesser enligt rapporten.

Vill minska mörkertalet

Cirka 3 500 anmälningar kommer årligen in till DO, men för att fler ska anmäla tror Lars Arrhenius att människor behöver få bättre koll på vad som gäller.

– Vi har börjat fokusera på att utreda de här och det måste bli konsekvenser om man bryter mot de här reglerna. Sen ska man komma ihåg att det inte är så lätt att berätta om egen utsatthet, det kan leda till att man känner skam för det här.

DO har nu lämnat in rapporten till regeringen tillsammans med en skrivelse om att ombudsmannens roll behöver tydliggöras i lagstiftningen och att de behöver bättre insyn över myndighetsbeslut.

– Idag är den begränsad. Det handlar om bemötande och vi kan inte gå in på beslut, det mandatet ska utvecklas.

Maria DO-anmälde och fick upprättelse efter att hon förlorade praktikplatsen på grund av sin diagnos. Hör henne berätta i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.